Gapet ökar mellan blocken

Gapet mellan det rödgröna blocket och alliansen har ökat sedan den politiska turbulensen i december.

Det visar opinionsmätningar från SvD/Sifo och Expressen/Demoskop.

I den senaste Sifo-mätningen i december var skillnaden mellan blocken 4,3 procent. Gapet har nu växt till 7,4 procent. I Demoskops mätning är blockskillnaden 5,6 procent.

”Totalt sett är det små förändringar på flera håll som gör att gapet ökar. Men det beror också på att SD ökar. Allt det sammantaget gör att gapet är relativt stort nu”, säger Sifos opinionschef Toivo Sjörén.

Socialdemokraterna är mätningarnas vinnare och får 33,3 procent av stödet enligt Sifo, mot 31,0 i den senaste mätningen. Hade det varit val idag så skulle S tillsammans med Miljöpartiet vara större än samtliga allianspartier. Miljöpartiet och Vänsterpartiet minskar dock något i mätningen, enligt Toivo Sjörén till Socialdemokraternas fördel.

I Demoskops mätning ökar Socialdemokraterna med 5 procentenheter till 32,3 procent, medan Moderaterna hamnar på 24,4 procent.

I Sifos mätning får Moderaterna, som tappade drygt 7 procent i valet 2014, 23,1 procent av väljarstödet. Det är drygt en procent lägre än vid valet i september. I den senaste mätningen i december fick de 24,5 procent av stödet.

Sverigedemokraterna ökar enligt Sifo till 13,4 procent av stödet, mot 12,9 i december, samma siffra som i valet 2014. Kristdemokraterna hamnar samtidigt under riksdagsspärren med 3,4 procent av rösterna.

I Demoskops mätning får Sverigedemokraterna 14,4 procent, vilket är det högsta resultatet i mätningen hittills.

Sifos undersökning utfördes den 7-8 januari 2015 med 1.075 intervjuade personer. Inget partis förändring är statistiskt säkerställd jämfört med mätningen i december.

Demoskops mätning, där Socialdemokraternas ökning är statistiskt säkerställd, utfördes mellan den 30 december till 7 januari med 1.254 genomförda intervjuer.

 

 

nullnull

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från Invesco
Annons från Trapets