Gardell: ABB ska upp minst 50 procent

Christer Gardell ser ut att förlora striden om en styckning av ABB. Men han vägrar ge upp. – Ett så stort konglomerat som ABB är för komplicerat att styra, det blir byråkratiskt, säger han till Affärsvärlden.

Aktivistfondbolaget Cevian, med grundarna Christer Gardell och Lars Förberg, har 6,2 procent av aktierna i ABB och är bolagets näst största ägare, efter Wallenbergs Investor. Cevian har på senare tid trappat upp en kampanj för att dela upp ABB i två delar genom att göra affärsområdet Power Grids till ett eget bolag. Gardell hävdar att Power Grids får ett högre värde om det inte samsas med industrirobotar, pappersbruk och andra verksamheter. Dessutom skulle värdena i det som blir kvar i ABB synliggöras.

– Med en ny struktur där Power Grids delas ut till aktieägarna är ABB:s värde 35 schweizerfranc per aktie, säger Christer Gardell.

Han värderar alltså ABB, utan kraftdelen, till mer än 300 kronor per aktie. Det ska jämföras med hela ABB:s aktiekurs, som i dag ligger på omkring 190 kronor. Anledningen till det är att Power Grids lägre marginaler, sätter tryck på värderingen av bolaget.

 

LÄS MER: Uppgifter: Cevian vill sälja Power Grids del för delCevian har ett mer radikalt slutmål” för Power Grids än att särnotera ABB-divisionen i Zürich och Stockholm med huvudkontor i Sverige, nämligen att sälja Power Grids del för del, skriver DI.

 

Flera institutionella ägare har anslutit sig till Gardells linje och förordar en delning, däribland den amerikanska kapitalförvaltaren Artisan. Men från andra håll har Cevian stött på hårt motstånd, framför allt från ABB:s ledning som hävdar att delarna i ABB ger synergieffekter.

– Att splitta de delarna är lika intelligent som att dela på navet och ekrarna på ett cykelhjul, har Ulrich Spiesshofer sagt till Västerås-tidningen VLT.

Investors ordförande Jacob Wallenberg, även vice ordförande i ABB, har inte tagit ställning i delningsfrågan. På Investors hemsida står: ”ABB genomför som bekant en förutsättningslös strategisk översyn av Power Grid-divisionen, en process Investor stödjer och i likhet med bolagets ledning och styrelse är överens om bör inväntas och analyseras innan beslut tas i styrelsen om vägen framåt.”

När styckningsfrågan kom upp i fjol var vd Ulrich Spiesshofer pressad av en fallande aktiekurs. För att hantera situationen tillsatte han en utredning av Power Grids roll i koncernen. Utredningen presenteras vid en kapitalmarknadsdag i Zürich den 4 oktober.

 

Det här är en kortversion av texten Ödesdagen närmar sigChrister Gardell krigar in i det sista mot en motsträvig ledning i ABB. Den 4 oktober hoppas han på besked om att få stycka bolaget..

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från Alligator Bioscience
Annons från VECKANS FÖRETAG