Glödhet aktie lyfter kinesisk mångmiljardär

Den kinesiska mångmiljardären Xu Jiayin har ökat sin förmögenhet mer än de flesta i år. Landets glödheta fastighetsmarknad har hjälpt hans aktieinnehav att hittills i år stiga i värde med nästan 10 miljarder dollar till 21,3 miljarder, motsvarande cirka 185 miljarder kronor.
Glödhet aktie lyfter kinesisk mångmiljardär - xu-jiayin-affarsvarlden-700_binary_6851861.jpg

Beräkningen är gjord av CNN Money baserat på data från analysföretaget Hurun Report.

Huvudskälet till den snabbväxande förmögenheten är aktien Evergrande, som har mer än trefaldigats i värde i år. Enbart på måndagen steg aktien hela 23 procent på Hongkongbörsen. Xu Jiayin är Evergrandes största ägare, med en 72-procentig andel i bolaget.

År 2017 har hittills varit ett bra år för kinesiska fastighetsaktier i allmänhet och investerarna är särskilt intresserade av bolag som investerar i mindre städer i Kina – precis som Evergrande.

Ett skäl till detta är att myndigheterna infört restriktioner i större städer som Peking och Shanghai. Ett annat bidragande skäl till lyftet för Evergrande är att bolaget lagt stora summor på återköp av egna aktier inför en planerad börsnotering “bakvägen” i Fastlandskina.

Trots optimismen finns det också gott om skepsis inför Evergrandes affärsmodell, som till stora delar bygger på stor och stigande skuldsättning.

Bolagets nettoskuld uppgick enligt CNN Money vid årsskiftet till drygt 49 miljarder dollar (cirka 430 miljarder kronor). Kreditvärderingsinstitutet Fitch varnade i förra månaden för att Evergrandes höga räntekostnader och utbetalningar till aktieägare förhindrar bolaget från att minska sin skuldsättning.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från Alligator Bioscience