Goldman Sachs spår guldprisfall

Det blir inget fortsatt guldrally i år enligt den amerikanska investmentbanken Goldman Sachs som hänvisar till kommande räntehöjningar i USA under innevarande år som främsta bromskloss. Det rapporterar Bloomberg.

Enligt Goldman Sachs prognoser väntas centralbanken Fed höja styrräntan tre gånger i år, i samtliga fall med 25 baspunkter. Det gör att en styrränta på 1,3 procent är att räkna med vid slutet av kalenderåret, sade investmentbanken vars prognoser pekar på att guldet kommer att handlas på nivåer kring 1.000 dollar per uns vid slutet av 2016.

Guldet handlades i måndags till nivåer strax ovanför 1.200 dollar per uns, den högsta nivån som noterats sedan juni förra året. Den svaga inledningen på det nya börsåret med oro kring en dämpad tillväxt inom världsekonomin och det låga oljepriset har gjort att investerare valt att hitta skydd i den ädla metallen.

Men ifall man skall tro Goldman Sachs prognoser är några större prisökningar för guldet inte att vänta, utan tvärtom. Det eftersom den amerikanska ekonomin kommer att fortsätta växa snabbare än trenden för i år, vilket kommer öka inflationsförväntningarna och därigenom leda till nya räntehöjningar, sade banken i en marknadsrapport.

Prognosen för guldpriset under det kommande året är enligt Goldman Sachs följande: 1.100 dollar inom tre månader, 1.050 dollar om ett halvår och 1.000 dollar per uns om tolv månader.

 

 

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.