Grekiska banker söker nödlån

Två grekiska banker har ansökt om lån från den grekiska centralbankens nödfacilitet, skriver den grekiska tidningen Kathimerini.

Tidningen namnger inte bankerna, men uppger att de söker omkring 5 miljarder euro i nödlikviditet. Ett beslut väntas från Greklands centralbank på onsdag, uppges det.

”Det antyder att bankerna har fått slut på giltiga säkerheter för att täcka alla sina behov av lån från Europeiska centralbanken”, uppgav Pantelakis Securities för Dow Jones Newswires.

Enligt mäklarföretaget står grekiska banker inför ökad likviditetspress med anledning av utflöden av inlåning under den senaste tiden. Fler grekiska banker kan snart komma att ansöka om nödlån, bedömer Pantelakis Securities.

De grekiska bankerna Eurobank Ergasias och Alpha Bank uppger att de formellt har ansökt om tillgång till nödfaciliteten med anledning av oro kring likviditetsförhållandena, men tillägger att det bara rör sig om en försiktighetsåtgärd. Ingen av bankerna står inför en omedelbar likviditetsbrist, heter det.

Även en företrädare för Greklands centralbank bekräftar att de två bankerna har ansökt om tillgång till lånefaciliteten och uppger att ett beslut troligen kommer att fattas under nästa vecka av centralbanken.

Grekland håller nyval den 25 januari.

 

 

nullnull

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från Trapets
Annons från Invesco