Grekland kan röka sig ur skuldkrisen

Grekerna hade kunnat röka, dricka och spela sig ut ur skuldkrisen - om de bara hade betalat skatt för varororna, skriver Bloomberg.

Varje år säljs över fyra miljarder illegala cigaretter i Grekland. Baserad på en 85 procentig skatt på ett paket med 20 cigaretter motsvarar det ett skattebortfall på 670 miljoner euro, drygt 6,2 miljarder kronor. Det visar nya siffror från tobaksbolaget Philip Morris grekiska filial Papastratos.

Grekland är ett av de länder som har flest rökare i världen, i proportion till antalet invånare. Varje år kostar rökpauserna tre miljarder euro i utebliven arbetstid på landets sjukhus, uppskattar Kostas Athanasakis, forskare på det grekiska folkhälsoinstitutet.

Social- och arbetsmarknadsministern George Katrougalos meddelade nyligen att den grekiska regeringen tänker spara 600 miljoner euro genom att sänka de högsta pensionerna från 2 700 euro till 2 300 euro i månaden. Beskedet utlöste den tredje generalstrejken på tre månader i landet.

Om regeringen i stället hade höjt skatten på tobak, alkohol, diesel och spel hade den kunnat få in minst det dubbla, visar undersökningar enligt Bloomberg.

Landets egenföretagare står också för en stor del av skattebortfallet. Enligt en undersökning som The Economist tagit del av går den grekiska staten miste om 28 miljarder euro, cirka 260 miljarder kronor i uteblivna skatter från landets egenföretagare.

Ju mer egenföretagarna tjänar desto större benägenhet att undgå skatt. I den grekiska skatteflyktstoppen återfinns läkare, ingenjörer, advokater och finansmän, enligt The Economist.

 

 

nullnull

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.