Han förutsåg oljekollapsen – nu ser han nya orosmoln

Tom Kloza kunde 2014 förutspå en kommande oljekollaps - och fick rätt. Nu har han kollat i spåkulan igen.

I slutet av 2014, när oljepriset stormade mellan 60 och 80 dollar per fat, satte Tom Kloza från Oil Price Information Service ned foten. Han förutspådde då ett prisras för oljan under de kommande åren. Och han fick rätt – i slutet av 2015 hade priset nästan halverats, skriver CNBC.

Nu har Kloza kikat i spåkulan igen, och den som hoppas på en glädjekalkyl för råoljan lär bli besviken.

Tom Kloza spår ytterligare nedsida för råvaran, som hittills i år har fallit med åtta procent. Samtidigt ökar produktionen i USA.

Kloza tror att oljan, som i dag handlas närmare 50 dollar per fat, tillfälligt kan puttra upp till 60 dollar, men att den i det långa loppet kommer falla och stanna runt 50 dollar per fat. Detta eftersom ökad produktion av skifferolja påverkar marknaden kraftigt.

– Tillbaka till ritbordet för råoljepriserna. De som väntar på priser om 60-70 dollar per fat måste inse någonting. Vi har inte haft en månad för WTI där genomsnittpriset legat kring 60 sedan september 2009, säger Kloza till CNBC. Han lägger till att oljepriset varit högre samma år, men inte snittat på 60 dollar.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från Trapets
Annons från Invesco