Här är de stora förlorarna på brexit

Sverige lyfts fram som ett av de länder som kommer förlora minst på en brexit. Länder som kan komma att ta stryk är istället Irland, Malta, Cypern och Luxmeburg, skriver CNBC.

Irland, Malta, Cypern och Luxemburg ser ut att bli de största förlorarna på brexit, det visar en rapport från KPMG.

Yeal Selfin, ekonomichef på KPMG, menar att de mindre ekonomierna och länderna har störst intresse i att säkra bra affärer med britterna när förhandlingarna drar igång i slutet av mars. Detta eftersom Storbritannien har ett stort handelsöverskott mot just dessa länder.

Cypern, Irland och Malta är stora nettoimportörer av brittiska varor – men är själva mer eller mindre obetydliga i den brittiska importen. Samtidigt är alltså Storbritannien en av de största exportmarknaderna för både Irland och Luxemburg med 14,1 och 10,1 procent av respektive lands BNP.

LÄS MER: Löfven: Här är största utmaningen för SverigeDet som oroar mest i Sverige är att klyftorna fortsätter att växa och detta är den största utmaningen för Socialdemokraterna att ta itu med.

Större nationer som Tyskland och Frankrike har mindre att förlora på britternas utträde ur EU, och ett eventuellt införande av handelstullar. Ländernas export mot Storbritannien står för 3,5 procent respektive 2,1 procent av BNP.

Bland länderna som väntas påverkas minst av britternas EU-utträde är Bulgarien, Finland, Italien, Rumänien, Slovenien och Sverige – vars ekonomier är mindre beroende av Storbritannien, enligt Selfins analys.

Flest brittiska medborgare finns i Spanien med över 300 000 personer, följt av Irland med över 250 000 personer.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från Alligator Bioscience