Här är Nokias comeback i Europa

MWC. Nokia är tillbaka. Inför Mobile World Congress visades en trio av nya smartmobiler upp – alla med Googles Android ombord. Som en bonus kommer även urklassiska Nokia 3310 i en färsk version.
Här är Nokias comeback i Europa - Nokia-3310-700-394-ny-teknik_binary_6828197.jpg

I dag måndag 27 februari drar den stora mobilmässan Mobile World Congress (MWC) igång i Barcelona. Men många av de stora mobiltillverkarna tjuvstartade festen genom att presentera årets nyheter på presskonferenser redan på söndag.

En av de riktigt stora snackisarna inför mässan har inte handlat om vad Samsung, LG eller Huawei ska visa upp – istället har nätet surrat med rykten om den forna finska mobilgiganten Nokia och deras förväntade comeback här i Barcelona.

Under 2016 kom nyheten att Nokia skulle komma tillbaka som mobiltelefonmärke. Det handlar dock inte om en nystart i traditionell bemärkelse – istället har Nokia slutit ett licensavtal med det färska finska företaget HMD. Avtalet ger det unga bolaget rätten att skapa nya mobiltelefoner och surfplattor med det klassiska varumärket Nokia. 

HMD visade upp sin första Nokiamobil – Nokia 6 – på CES-mässan i Las Vegas i januari, men till mångas besvikelse visade det sig att telefonen bara skulle släppas i Kina.

På söndagens prekonferens i ett gammalt kapell i centrala Barcelona kom nyheten som många Nokiafans hade väntat på: Nokia 6 ska släppas även i Europa, tillsammans med de två nya telefonerna Nokia 5 och Nokia 3.

Ingen av de nya telefonerna har muskler stora nog att utmana toppmodellerna från Samsung, Huawei och Apple. Istället handlar det om tre mobiler som är tänkta för mellanprismarknaden.

Nokia 6 är den största modellen med en full hd-skärm på 5,5 tum, fingeravtrycksläsare, en 16-megapixelskamera, lagringsminne på 32 eller 64 gigabyte och plats för två simkort. Riktpriset – det vill säga vad återförsäljarna rekommenderas att sätta – ligger på cirka 2 200 kronor, exklusive moms.     

Syskonen Nokia 5 och Nokia 3 är något enklare modeller. Nokia 5 kommer med en 5,2-tumsskärm, 16 gigabyte i lagringsminne och en prislapp på cirka 1 800 kronor, medan Nokia 3 har en 5-tumskärm, en 8-megapixelskamera och ett cirkapris på 1 300 kronor.

I och med HMD:s nystart lämnar Nokia också Microsofts Windows-system. Alla tre nya telefoner drivs istället med Googles mobila operativsystem Android. Nokia 6, Nokia 5 och Nokia 3 kommer till Europa under årets andra kvartal.

Kvällens största överraskning kom i slutet av presskonferensen. HMD:s vd Arto Nummela, med bakgrund som chef hos Nokia, var på precis på av scenen när han ”kom på” att han glömt en sak. Sekunden efter plockade han fram en uppdaterad version av storsäljaren Nokia 3310 ur kavajfickan, till publikens stora förtjusning.

Nokia 3310 har sålt i 126 miljoner sedan den lanserades i september 2000. Nu har den klassiska modellen fräschats upp med en färgskärm på 2,4 tum, en 2-megapixelskamera och plats för ett micro-sdminneskort. Prislappen ska ligga på cirka 500 kronor, men det är oklart när telefonen ska släppa på marknaden.

HMD fortsatte att rida på nostalgivågen: Under kvällens annonserades också att mobilspelet Snake släpps i en version som är anpassad för Facebooks meddelandetjänst Messenger.

 

Text: Kalle Wiklund

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från Invesco
Annons från Trapets