Historiskt räntebesked från Fed

Amerikanska Federal Reserve höjer sin styrränta till intervallet 0,25-0,50 procent. Det beslutade centralbankens räntekommitté, Federal Open Market Committe, på onsdagen.

Beslutet var i linje med förväntningarna bland ekonomiska bedömare. Enligt Reuters enkät, som utfördes 4-9 december med 90 givare, trodde 90 procent av bedömarna på en höjning. Enligt Wall Street Journals senaste enkät trodde hela 97 procent på en höjning. Vidare visade CME Groups marknadsbaserade terminsprissättning i lördagens uppdatering på 79 procents sannolikhet för en höjning.

USA:s styrränta hade dessförinnan sedan finanskrisen legat vid intervallet 0-0,25 procent.

Samtliga ledamöter röstade för dagens besked.

FOMC skriver i beskedet att man förväntar att de ekonomiska villkoren ska utvecklas på ett sätt som kommer att tillåta ”endast gradvisa höjningar” av styrräntan.

Vidare väntas USA:s styrränta för en tid (”for some time”) sannolikt förbli under dess förväntade långsiktiga nivåer. Den faktiska styrräntebanan kommer dock att bero på de ekonomiska utsikter som den inkommande makrodatan signalerar (”as informed by incoming data”).

Feds direktionsledamöter, däribland ordföranden Janet Yellen, hade inför beskedet betonat hur de ansåg räntehöjningsbanan vara minst lika viktig som tidpunkten för den första höjningen. Budskapet har varit att en mer gradvis takt än tidigare är att vänta, även om den till syvende och sist avgörs av hur ekonomin utvecklas.

 

 

nullnull

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.