Hollywoods rikaste filmmoguler

Undersökningsbolaget Wealth-X har sammanställt en lista över de rikaste personerna inom den amerikanska filmindustrin.

Singapore-baserade Wealth-X har gjort en uppskattning av hur stora förmögenheter som Hollywoods filmtoppar har skapat sig genom åren.

De tio rikaste är alla män, varav alla utom en är över 50 år.

Etta på listan är producenten och filmregissören George Lucas som är god för 5,4 miljarder dollar, drygt 45 miljarder kronor. Se hela tio-i-topp-listan i faktarutan nedan.

Rikast i Hollywood

1. George Lucas
Förmögenhet: 5,4 miljarder dollar
Kända filmer: Sista natten med gänget, Stjärnornas krig
Det är framförallt filmserien Star Wars som ligger bakom George Lucas förmögenhet. De stora pengarna kom för tre år sedan när han sålde filmbolaget Lucasfilm till Disney för 4 miljarder dollar. Trots över 40 år i branschen har han bara regisserat sju långfilmer under sin karriär, bland dem fyra Star Wars-filmer.

 

2. Arnon Milchan
Förmögenhet: 5,2 miljarder dollar
Kända filmer: Pretty Woman, Fight Club, 12 years a slave
Den kända filmproducenten ligger bakom drygt 130 långfilmer. Bland dessa finns bland annat kultfilmen Fight Club (1999) och Birdman (2014). Den sistnämnda är i år nominerad till en Oscar i 9 olika kategorier, bland annat bästa film.

 

3. Steven Spielberg
Förmögenhet: 3,3 miljarder dollar
Kända filmer: Hajen, ET, Schindlers List
Den kända filmregissören fick sitt stora genombrott 1975 med filmen Hajen som drog in runt 100 miljoner dollar. Karriären har därefter kantats av en uppsjö av biosuccéer som exempelvis Jakten på den försvunna skatten (1981), E.T. (1982) och Jurassic Park (1993).

 

4. Austin Hearst
Förmögenhet: 1,9 miljarder dollar
Kända filmer: The Vow
Han är barnbarn till mediamogulen William Randolph Hearst och hans storebror är tidigare riskkapitalisten William Randolph Hearst III. Austin Hearst är tv- och filmproducent och sitter i styrelsen för Hearst Corporation.

 

5. Ryan Kavanaugh
Förmögenhet: 1 miljard dollar
Kända filmer: The Social network, Mamma Mia!
Filmproducenten Ryan Kavanaugh ligger bakom runt 200 långfilmer. Forbes rankade honom som nummer 19 på listan över de yngsta dollarmiljardärerna år 2013.

 

6. Jeffrey Katzenberg
Förmögenhet: 910 miljoner dollar
Kända filmer: Tre män och en baby, Lejonkungen, Shrek
Han är vd för Dreamwork Animation och var ordförande för Walt Disney Studios mellan 1984 och 1994.

 

7. Thomas Tull
Förmögenhet: 870 miljoner dollar
Kända filmer: Baksmällan, Dark Knight, Interstellar
Är ordförande och vd för filmbolaget Legendary Pictures och har producerat en rad filmsuccéer som exempelvis Dark Knight-triologin om Batman. Hans affärsbana började emellertid med en tvättomat-kedja.

 

8. Jerry Bruckheimer
Förmögenhet: 850 miljoner dollar
Kända filmer: American gigolo, Flashdance, Top Gun, Pirates of the Caribbean.
Tv- och filmproducenten fick sitt stora genombrott med Flashdance (1983). Filmen drog in över 200 miljoner dollar i biointäkter. Tre år senare producerade han Tom Cruises genombrottsfilm Top Gun som genererade närmare 360 miljoner dollar.

 

9. Steve Tisch
Förmögenhet: 720 miljoner dollar
Kända filmer: Forrest Gump, American History X, Lock, stock and two smoking barrels
Affärsmannen och filmproducenten Steve Tisch låg bakom blockbusterfilmen Forrest Gump (1994) som drog in närmare 680 miljoner dollar och vann 6 Oscar-statyetter.

 

10. James Cameron
Förmögenhet: 670 miljoner dollar
Kända filmer: Terminator, Titanic, Avatar.
Han har både skrivit manus och regisserat de två mest inkomstbringande Hollywood-filmerna genom alla tider, Avatar (2009) och Titanic (1998), som tillsammans genererade närmare 5 miljarder dollar.

(Källa: IMDB, CNBC, Wikipedia, Wealth-X)

 

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från Trapets