Hollywoods största kassakor i sommar

Hollywood är på väg mot den näst starkaste biosommaren någonsin. Se listan över de tio mest inkomstbringande filmerna under perioden.

När sommarens biosäsong avslutas på Labour day på måndag förväntas biljettförsäljningen i USA och Kanada uppgå till cirka 4,4 miljarder dollar, drygt 37 miljarder kronor. Det är 8 procent mer än föregående sommar och den näst bästa biosommaren i historien, rapporterar LA Times. Rekordet sattes sommaren 2013 till 4,75 miljarder dollar.

Den film som lockade flest biobesökare i sommar var Jurassic World som på egen hand drog in 643 miljoner dollar, närmare 5,5 miljarder kronor, enbart i USA och Kanada.

Förra året ökade det genomsnittliga biljettpriset för ett biobesök i USA till 8,17 dollar, cirka 70 kronor. Även om det är rekord i sammanhanget räknas ett biobesök som billigt jämfört med att gå på konsert, nöjespark eller sportevenemang, skriver LA Times.

Hollywoods största kassakor i sommar

Plats Premiärdag Titel Filmbolag Intäkter i miljoner dollar      
1. 6 juni Jurassic World Universal 643      
2. 1 maj Avengers: Age of Ultron Disney 458      
3. 19 juni Inside Out Disney 345      
4. 10 juli Minions Universal 325      
5. 15 maj Pitch Perfect 2 Universal 184      
6. 31 juli Mission Impossible: Rouge Nation Paramount 170      
7. 17 juli Ant-Man Disney 169      
8. 29 maj San Andreas Warner Bros. 154      
9. 15 maj Mad Max: Fury Road Warner Bros. 153      
10. 14 aug Straight outta Compton Universal 134      

(Källa: LA Times)

 

nullnull

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från Trapets