IMF sänker globala tillväxtprognoser

Internationella valutafonden har i en uppdatering till konjunkturprognosen World Economic Outlook sänkt prognoserna för den globala tillväxten till +3,4 procent för 2016 och till +3,6 procent för 2017, vilket är 0,2 procentenheter lägre för vardera år än vid rapporten från oktober.

“Uppgången i den globala aktiviteten bedöms nu ske mer gradvis än i oktoberrapporten, speciellt i tillväxtmarknaderna och utvecklingsländer”, skriver IMF.

I de mogna ekonomierna väntas en modest och ojämn återhämtning fortsätta medan bilden för tillväxtmarknaderna är mer spridd och i många fall utmanande.

“Inbromsningen och ombalanseringen i den kinesiska ekonomin, lägra råvarupriser och påfrestningar för vissa större tillväxtekonomier kommer att fortsätta tynga tillväxtutsikterna under 2016-2017”, skriver valutafonden.

Den prognostiserade förbättringen under de kommande två åren, jämfört med 2015 års förväntade tillväxt om +3,1 procent, speglar främst gradvist stigande tillväxttakter i länder som för närvarande befinner sig under press – som Brasilien, Ryssland och vissa länder i Mellanöstern. Denna förväntade upphämtning kan dock komma på avvägar av nya ekonomiska eller politiska chocker, tillägger IMF.

IMF:s bedömning för BNP-tillväxten i de mogna ekonomierna är en ökning med 2,1 procent i år och 2017, vilket är en liten nedjustering från tidigare bedömning om +2,2 procent för vardera år.

Den amerikanska ekonomin väntas växa med 2,6 procent 2016 och 2017, vilket är en nedrevidering med 0,2 procentenheter för vardera år.

Aktiviteten är fortsatt motståndskraftig i USA, skriver IMF. Detta med stöd från fortsatt gynnsamma finansieringsvillkor och en starkare bostads- och arbetsmarknad. Samtidigt tynger dollarstyrkan på tillverkningsaktiviteten och de lägre oljepriserna hindrar investeringar i gruvsektorn.

Tillväxtprognoserna för EMU om +1,7 procent för både 2016 och 2017 upprepas.

“I euroområdet väger en starkare privatkonsumtion stödd av lägre oljepriser och lätta finansieringsvillkor tyngre än en försvagning i nettoexporten. Tillväxten i Japan förväntas stabiliseras i 2016, med anledning av finanspolitiska stödåtgärder, lägre oljepriser, gynnsamma finansieringsvillkor och stigande inkomster”, skriver IMF.

Prognosbedömningen för utvecklingsländerna har sänkts till +4,3 procent i år, från tidigare +4,5 procent. BNP-tillväxten väntas stiga till +4,7 procent i 2017 (+4,9 procent i oktober).

Tillväxten i Kina väntas bromsa in till +6,3 procent i 2016 och +6,0 procent i 2017, primärt på grund av en svagare tillväxt i investeringar då ekonomin fortsätter att balanseras om. Dessa prognoser är oförändrade gentemot oktoberrapporten.

Valutafonden bedömer vidare att riskerna i den globala ekonomin fortsatt är på nedsidan.

“Riskerna för de globala utsikterna lutar fortsatt mot nedsidan och relateras till den pågående justeringen i den globala ekonomin: en generell inbromsning i tillväxtekonomierna, Kinas ombalansering, lägre råvarupriser, och den gradvisa frångången från de extraordinära penningpolitiska förhållandena i USA.”

Andra risker som nämns är en eskalering av pågående geopolitiska spänningar och en plötsligt stigande global riskaversion med skarpa valutaförsvagningar och finansiella påfrestningar i tillväxtmarknaderna som följd.

“Såvida dessa nyckelövergångar i världsekonomin inte navigeras framgångsrikt kan den globala tillväxten spåra ur”, konkluderar IMF.

 

 

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.