”Inflationen hemsöker Riksbanken”

Dagens protokoll från det penningpolitiska mötet i december visar att Riksbanken var ganska nära att vidta ytterligare åtgärder, och pekar även på att valutainterventioner är Riksbankens nästa drag.

Det skriver Nordea, som också ser att diskussionen kring ramverket som företogs under mötet också är potentiellt viktig för utsikterna för penningpolitiken.

”Direktionen uttryckte en oro för det oväntat låga inflationsutfallet i november liksom för att inflationsprognosen för 2016 hade sänkts. Därmed fortsätter den låga inflationen att hemsöka banken”, skriver Nordea.

På den positiva sidan, och vad som enligt affärsbanken delvis förklarar de uteblivna åtgärderna, noterade Riksbanken en stark inhemsk ekonomi och stabiliserade inflationsutsikter, liksom att kronan var vid en acceptabel nivå vid tidpunkten för mötet.

Nordea anser vidare att diskussionen om det penningpolitiska ramverket som företogs vid mötet på initiativ av ledamot Per Jansson kommer att bli ett viktigt tema för 2016 – även om direktionen tonade ned de eventuella effekterna på penningpolitiken.

”Riksbanken fortsätter att fokusera starkt på inflationsmålet om 2 procent, och kommer inte att tillåta att inflationsuppgången hindras av en någon kronförstärkning. Valutainterventioner verkar vara nästa steg”, skriver Nordea, som tror att Riksbankens smärtgräns för kronan går vid ett KIX-index på 107 eller vid EUR/SEK omkring 9,05.

 

 

nullnull

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från Trapets
Annons från Invesco