Kina miljardinvesterar i kärnkraft

Kinas första kärnkraftsreaktorer för elproduktion invigdes under 90-talet. Idag har landet 36 reaktorer och ytterligare 20 håller på att byggas. Under veckan presenterade landet dessutom en ny plan för kärnenergin, rapporterar The Economist.

Det kommande decenniet ska landet spendera 570 miljarder dollar, motsvarande närmare 4.900 miljarder kronor, på att bygga fler än 60 kärnkraftverk. Målet är att 9 procent av landets elförsörjning ska komma från kärnkraftverken år 2030, vilket är en åttafaldig utökning av kapaciteten jämfört med 2012.

Satsningen är viktig för att lösa landets utsläppsproblem – den största energikällan är idag kolkraft. Enligt landet krävs kärnkraften både för att nå klimatavtalsmålen, men även för att minska luftföroreningarna som orsakar många sjukdomar och dödsfall i landet.

En annan del i satsningen är landets ambition att exportera kärntekniken.

Tidigare har landet förlitat sig på rysk, amerikansk och fransk kärnkraftsdesign, men landet har nu utvecklat förmågan att vara mer eller mindre självförsörjande på området.

Människor som bor i områdena där de nya kärnkraftsverken kommer byggas har protesterat kraftigt mot planerna, vilket har lett till att den kinesiska staten i vissa fall har gett med sig. Kineser är dock i större grad mer positivt inställda till kärnkraft jämfört med invånare i västerländska länder.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.