Kinnevik om miljardförsäljningen i Rocket Internet: ”Vi vill gärna addera nya bolag”

På onsdagskvällen meddelade investmentbolaget Kinnevik att man sålt halva innehavet i tyska e-handelskoncernen Rocket Internet. ”Vi ser andra möjligheter att investera i", säger Kinneviks tillförordnade vd Joakim Andersson till Affärsvärlden.
Kinnevik om miljardförsäljningen i Rocket Internet: ”Vi vill gärna addera nya bolag” - kinnevik-rocket-internet-700-170223_binary_6827740.jpg

Kinnevik har sålt närmare 11 miljoner aktier i Rocket Internet. Affären uppgår till cirka två miljarder kronor och motsvarar 50 procent av Kinneviks aktier i den tyska koncernen. Det meddelade investmentbolaget i ett pressmeddelande på onsdagskvällen.

Redan i maj i fjol öppnade Kinneviks dåvarande vd Lorenzo Grabau för en försäljning av aktierna i Rocket.

– Värdet på Rocket är nu klart nedpressat. Inom två, tre år kommer bolagen i Rockets portfölj att ha mognat. Då kommer vi att ompröva vår position, sade Lorenzo Grabau till dn.se den 12 maj 2016.

Kinnevik: Passar vår strategi bättre

Vid tidpunkten stod Rocket Internets aktie i 20,18 euro. Nio månader senare väljer Kinnevik alltså att sälja halva innehavet i Rocket Internet för cirka 19,40 euro per aktie. Även om man räknar med valutaförändringen (euron har blivit cirka 1,7 procent dyrare jämfört med kronan, under perioden) fick Kinnevik ett lägre pris för aktierna än man skulle ha fått den 12 maj i fjol.

– Det handlar mer om en omallokeringsstrategi än kapitalet. Vi ser att det finns andra möjligheter att investera i som vi tycker passar bättre i vår investeringsstrategi, säger Joakim Andersson till Affärsvärlden.

Han poängterar att Kinneviks investering i Rocket Internet haft en kraftigt positiv utveckling sedan den inleddes för cirka sju år sedan, trots den senaste tidens kräftgång på börsen.

Rocket Internet liknande Kinnevik

Bakom beslutet att sälja aktierna i Rocket Internet ligger ett antal faktorer, förklarar Joakim Andersson. Bland annat har Kinnevik sedan en tid tillbaka distanserat sig från den tyska koncernen genom att exempelvis lämna styrelsen.

– Deras modell liknade mer och mer Kinneviks och det fanns risk för konfliktsituationer. säger Joakim Andersson.

En andra faktor som spelade in i försäljningen är Kinneviks ”ambition att allokera kapitalet i portföljen” och hitta nya bolag att investera i. Kinnevik ville också realisera värdet som skapats under åren i Rocket Internet och ansåg att intresset för den här typen av affärer på börsen är stark i nuläget.

Vad vill ni mer avyttra för bolag?

– Det kan vi inte uttala oss om. Det viktigaste för oss är att fokusera våra finansiella resurser till ett färre och mer relevant antal portföljbolag, säger han och fortsätter:

– Det är inte så enkelt som att trycka på en knapp och så har du en transaktion. Det är alltid flera parter som ska vara överens om affären.

Om 90 dagar går inlåsningsperioden för Kinneviks resterande innehav i Rocket Internet. Vad gör ni då?

– Det kommenterar vi inte heller. Vi fortsätter att utvärdera det här innehavet som vi gör med alla andra för att se vilken potential de har framöver.

Vad tänker ni göra med pengarna som realiserats i och med den här affären?

– Det finns inga omedelbara planer. Vi har hög aktivitet på investeringssidan och vill gärna addera några nya bolag. Det hela beror på tajmingen.

Vad letar ni efter för typ av bolag?

– Digitala konsumentnära varumärken och vi har ett antal sektorer som vi tittar på. Vi gjorde två investeringar för runt ett år sedan: Babylon som verkar inom digital hälsovård och Betterment som är ett fintech-bolag, och det är dem sektorerna som vi kommer fortsätta att titta på och investera i.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från Trapets
Annons från Invesco