Kommentar: Blåsta på Trustbuddy

Skandalen kring nätlåneföretaget Trustbuddy eskalerade på måndagen då det First North-noterade bolaget försattes i konkurs.

Konkursen var en utväg som framstod som den enda rimliga sedan Finansinspektionen återkallat bolagets tillstånd . Utan verksamhet, ingen framtid, verkar styrelsen med ordföranden Simon Nathanson i spetsen, ha resonerat.

Den ledning som tillträdde i början av september har agerat snabbt. I förra veckan aviserade att pengar hade försnillats i bolaget och i samma veva stoppades handeln med bolagets aktier och kundernas konton frystes. Nu väntar ett okänt antal kunder som lånat ut pengar till den misskötta verksamheten på besked från konkursförvaltaren Lars-Henrik Andersson vid advokatfirman Lindahl om ifall deras pengar finns kvar eller inte. För enskilda kunder kan förlusterna bli nog så kännbara. En kund i Mora, vars stämningsansökan mot Trustbuddy nu verkar tandlös, kräver sedan ett halvår att få tillbaka 2 miljoner kronor som han har lånat ut. Enligt vad som framkom i förra veckan skall minst 44 miljoner kronor av långivarnas pengar vara borta. Siffran kan bli både större och mindre.

Samtidigt med konkursförvaltarens undersökning pågår en förundersökning hos ekobrottsmyndigheten.  Förhoppningsvis kan den klarlägga vilken bolagets förra ledning och styrelse har haft i skandalen.  

Vid måndagens presskonferens berättade ledningen att den namngivit tre personer ur den tidigare ledningen i en polisanmälan. Vilka de tre är ville ledningen inte berätta.

Förre vd:n Jens Glasö svarade på måndagen inte på frågor från Affärsvärlden. Och efterträdaren Linus Lönnroth, som klev upp från jobbet som finanschef till tf vd under hösten 2014, har inte ringt tillbaka.

 

 

nullnull

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.