Kommentar: Krisen fördjupas i Karolinska

Både vd och styrelseordförande lämnar Karolinska Development. Till bolagets finansiella kris fogas därmed nu också en ledningskris.

Krisen i investmentbolaget Karolinska Development, som investerar och äger forskningsbolag inom läkemedelsbranschen, fördjupas.

För några veckor sedan misslyckades bolaget med en finansiell rekonstruktion när ägare till  konvertibler vägrade att växla in sina konvertibla skuldebrev mot nytryckta aktier.

Ledningen hade satsat allt på ett kort och inför den extrastämma där konverteringsbeslutet slogs fast uttalade styrelsen att manövern var ”nödvändig” för att minska på bolagets skuldsättning:

”Styrelsen har bedömt att en minskning av Bolagets konvertibelskuld är ett viktigt nästa steg för Karolinska Development. Detta skulle leda till en nödvändig förstärkning av Bolagets egna kapital”, hette det i ett pressmeddelande 6 februari.

När resultatet av konverteringen summerades i början av april i år visade det sig att endast konvertibelinnehavare motsvarande 67 miljoner kronor hade tecknat sig för nya aktier. Samtidigt hade innehavare med ett skuldinnehav på 384 miljoner kronor valt att behålla sina skuldebrev och inte växla in dem till aktier.

I ett pressmeddelande på torsdagen tar ledningen konsekvenserna av att ha misslyckats med sitt räddningsprojekt.

Bolagets ordförande, Bo Jesper Hansen, meddelar att han inte ställer upp till omval när den ordinarie stämman ska välja styrelse om cirka en månad, 24 maj. Han tog uppdraget 2013.

Samtidigt avgår vd Jim Van heusden och lämnar sin post 1 juni ii år. Han har haft jobbet i 1,5 år.

Till ny vd har utsetts Viktor Drvota, som idag är bolagets finanschef. Till ny styrelseordförande föreslås Niklas Adler, som idag är styrelseledamot. Nomineringen av Adler är inte helt oproblematisk eftersom han är ordförande i bolagets nomineringskommitté, vars viktigaste uppgift är just att skaka fram en ordförande.

Det hör till ovanligheterna att vd och styrelseordföranden i börsnoterade bolag lämnar sina uppdrag samtidigt och fenomenet är ett säkert tecken på att det råder oenighet om framtiden för bolaget i toppen. 

Till bolagets tidigare finansiella kris har företaget därmed också fått en ledningskris på halsen.

På börsen drog investerarna konsekvensen av den ökade osäkerheten i bolaget. Kursen var vid 9.30- tiden ner knappt 3 procent. Handeln i aktien var dock liten.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från Trapets
Annons från Invesco