Läkemedelsbolag höjde priset på acnemedel med 3 900 procent

I fjol fick vd:n Martin Shkreli massiv kritik när hans Turing Pharmaceuticals höjde priset på läkemedlet Daraprim med över 5 500 procent. Nu har läkemedelsbolaget Novum Pharma chockhöjt priset på ett acnepreparat med nästan lika mycket.

Bolag som köper rättigheterna till gamla läkemedel för att sedan kraftigt höja priset har blivit en het potatis i USA. När prishöjningen på Daraprim uppdagades i fjol fick exempelvis den ansvarige vd:n Martin Shkreli epitetet ”Världens mest hatade man” i media

Nu har en liknande händelse uppdagats.

Den här gången handlar det om acnekrämen Aloquin som Novum Pharma köpte rättigheterna till i maj 2015. Ett och ett halvt år senare har läkemedelsbolaget höjt priset på preparatet från 241,50 dollar till 9 561 dollar. Det motsvarar en höjning med 3 900 procent, skriver The Guardian.

Presidentkandidaten Hillary Clinton har reagerat kraftigt mot de kraftiga prishöjningarna på läkemedel. Tidigare i september höll hon ett tal där hon lovade att bötfälla de bolag som sysslar med den här typen av prishöjningar, om hon blir landets nya president.

– Det är dags att gå från ord till handling när det gäller de här prishöjningarna. Alla amerikaner förtjänar tillgång till läkemedel som de är i behov av, utan att belastas med överdrivna och omotiverade kostnader, sade hon enligt The Guardian.

Enligt en undersökning gjord av The Journal of the American Medical Association har priset på över 400 generiska läkemedel höjts med drygt 1 000 procent mellan 2008 och 2015.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från Trapets
Annons från Invesco