Lundberg-arvtagerskorna: Vi försöker ha en ödmjuk inställning till makt

Affärsmannen Fredrik Lundbergs döttrar Louise Lindh och Katarina Martinson har utsetts till svenskt näringslivs mäktigaste kvinnliga ägare av Veckans Affärer. "Vi är gärna förebilder för både män och kvinnor", säger Louise Lindh till tidningen.

Louise Lindh, 36, och Katarina Martinson, 34, är arvtagerskor till en av Sveriges största företagsimperium – pappa Fredrik Lundbergs investmentbolag Lundbergföretagen. För sex år sedan valdes döttrarna in i bolagets styrelse och i fjol gav Lundberg döttrarna åtta miljoner aktier vardera värda runt sex miljarder kronor. Det motsvarar 14 procent av kapitalet och drygt 11 procent av rösterna i familjeimperiet.

När Veckans Affärer i veckan publicerade sin lista över de mäktigaste kvinnorna i svenskt näringsliv utsågs Fredrik Lundbergs döttrar till nummer ett i kategorin ägare.

– Vi försöker ha en ödmjuk inställning till makt, säger Louise Lindh till Veckans Affärer.

– Det är snarare ett stort ansvar, säger Katarina Martinson till tidningen.

När Veckans Affärer frågar om vikten av kvinnliga förebilder för kvinnliga entreprenörer möts tidningen av “en irriterande axelryckning och en suck”.

– Att vi själva har startat företag är ju ett sätt att vara förebild. Men vi är gärna förebilder för både män och kvinnor, säger Louise Lindh till tidningen.

Fredrik Lundbergs döttrar

Eva Louise Katarina Lindh

Född: 20 oktober 1979.

Är vice vd i Fastighets LE Lundberg och äger tillsammans med maken Johan J2L Holding.

Styrelseuppdrag: Ordförande i J2L Holding, ledamot i LE Lundbergföretagen, Fastighets LE Lundberg, Hufvudstaden, Holmen, Byggnads Karlsson & Wingesjö, Estelle & Thild, Safeline med flera.

 

Katarina Maria Fredrika Martinson

Född: 4 maj 1981.

Huvudägare till investmentbolaget Fidelio Capital.

Styrelseuppdrag: Ordförande i Fidelio Industries Holding, KW Kapitalförvaltning, Bellbox samt Greendeli Investment Holding. Ledamot i L E Lundbergföretagen, L E Lundberg Kapitalförvaltning, Fastighets AB L E Lundberg, Lyco Group med flera.

 

nullnull

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.