McDonalds anklagas för att begränsa konkurrensen

McDonalds anklagas för konsumentbegränsande beteende i Europa av tre italienska konsumentorganisationer.

I det klagomål som skickats in till den EU-kommissionen med krav på rättsliga åtgärder anser trion att McDonalds tolkning av nuvarande regler väcker stark oro enligt gällande antitrustlagar. Det rapporterar Reuters.

I epicentrum för hela ärendet ligger själva frågeställningen kring de nuvarande franchiseavtalen.

Enligt uppgifter har kontrakten med McDonalds en genomsnittlig löptid på 20 år, vilket är dubbelt så långt jämfört med de hos övriga franchiseaktörer. Det i kombination med det faktum att licenstagare måste tvingas acceptera uthyrning av lokaler från McDonalds för ogynnsamma marknadsmässiga villkor utan rätten att kunna byta till konkurrenter, gör att konkurrensen blir lidande, vilket i slutändan drabbar även konsumenten.

Franchisetagare driver 75 procent av McDonalds restauranger i Europa.

Bakom stämningen ligger Codacons, Movimento Difesa del Cittadino och Cittadinanzattiva.

 

 

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från Trapets
Annons från Invesco