Monarkier regerar på börsen

Är republiker bättre än monarkier på börsen? Tradingfirman CMC Markets har grävt i historiken och studerat 20 länder med monarki alternativt republik.

Studien har gjorts med anledning av att drottning Elizabeth II firar att hon är den monark som suttit längst på den brittiska tronen.

Utfallet torde i alla fall glädja monarkisterna. CMC har mätt perioden 1989-2015 och i toppen ligger monarkierna och då den nordiska trion. Danmark upp 808 procent, Sverige 622 och Norge 417, enligt Wall Street Journals blogg Moneybeat. Kejsardömet Japan hamnar dock i botten med en nedgång på 21 procent. De europiska kungahusen såsom Nederländerna, Belgien och Spanien hade en avkastning på över 200 procent. Storbritannien var sämst av länderna som har drottning Elizabeth II som överhuvud.

Hur har det gått för republikerna? Bäst är Tyskland med en uppgång på 473 procent följt av USA med 459 procents uppgång. Schweiz ligger strax under 400 procent och Finland noteras för 418 procents börsupgång. Sämst är Italien med en nedgång på 10 procent. Andra länder med svag börsuteckling är Grekland och Portugal vilka inte når upp till 100 procents avkastning. Frankrike tar sig dock över och noterar en uppgång på 132 procent.

 

 

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från Invesco
Annons från Trapets