Moodys-analytiker: Trumps politik har ett högt pris

Mark Zandi, analyschef på kreditvärderingsinstitutet Moody´s, säger att Donald Trumps politik är positivt på kort sikt men att priset blir högt i slutänden.
Moodys-analytiker: Trumps politik har ett högt pris - trump-zandi-affarsvarlden-700-394_binary_6809524.jpg

I likhet med många andra ekonomer spår Mark Zandi att Trumps förväntade skattesänkningar och utökade ekonomiska stimulanser ska driva upp priser och räntor. Enligt Zandi bör statens ökade utgifter i kombination med avregleringar på finansmarknaden leda till en överhettad ekonomi.

– Om du lägger fiskala stimulanser ovanpå en ekonomi med full sysselsättning, vad händer då? Jo, det skapar ett inflationstryck, säger Mark Zandi, enligt The Real Deal.

De finansiella marknaderna har i stor utsträckning varit positiva till Donald Trumps seger i presidentvalet och spår en bra ekonomisk tillväxt den närmaste framtiden. Det är ett scenario som även Mark Zandi håller med om. Han tror bara att det har sitt pris längre fram.

Redan i juni tidigare i år skrev Mark Zandi en analys som pekade på att Donald Trumps politik skulle försätta USA:s ekonomi i en mycket svår situation.

– Det kommer att resultera i förlorade arbetstillfällen, högre arbetslöshet, högre räntor och lägre aktiepriser, sade han enligt New York Times.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.