När proppen gick i Eltel

Det hyllade el- och teleinstallationsbolaget Eltel har vinstvarnat tre gånger på fyra månader. Nu undrar investerare: Hur kunde det bli så här?

Före börsnoteringen var Eltels vd Axel Hjärne ute på det som i branschen kallas roadshow, en säljturné för att övertyga stora placerare att köpa aktier i bolaget. Han träffade svenska och utländska institutioner, banker och finansbolag. Caset, som det heter, var lättsålt. Här fanns ett välskött installationsbolag, sprunget ur statliga telekom- och servicebolag, som jämfört med likvärdiga europeiska bolag uppvisade mycket starka nyckeltal, både vad gällde tillväxt och marginal.

Under det första året som noterat bolag förde Eltel en händelsefattig och obekymrad tillvaro på Stockholmsbörsen. Om det kom överraskningar var de positiva.

– Eltels fem första kvartalsrapporter var bättre än någon hade väntat sig. Aktien gick bra och bolaget fortsatte ta bra kontrakt i kärnverksamheten, säger en som följt bolaget på nära håll sedan noteringen.

Axel Hjärne: “Det är helt oacceptabelt”

Vid den tiden är det ingen som anade att bolaget snart ska komma att lämna tre vinstvarningar på fyra månader, som följs av stora aktieras, ledningsförändringar, behov av nyemission och försäljning av verksamheter. Allt på grund av några krafttransmissionsprojekt i Afrika samt två järnvägsprojekt i Norge. När första vinstvarningen kom i augusti 2016 sa den utgående vd:n Axel Hjärne:

– Aldrig tidigare under mina tolv år på ­Eltel har jag upplevt något i närheten av ­detta och det är helt oacceptabelt, sade den utgående vd:n Axel Hjärne när första vinstvarningen kom i augusti 2016.

Hur har Eltel kunnat hamna i dagens situation? Det är en fråga som många kring bolaget ställer sig.

 

Det här är en nedkortad version av reportaget Fritt fallTidigare hyllade Eltel har utlöst tre vinstvarningar på fyra månader. Nu förbereder Installationsbolaget avyttringar och nyemission. Affärsvärlden granskar ett bolag i kris.. Prenumeranter kan ta del av hela reportaget genom att trycka på länken.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.