Nedåt på Wall Street efter Fed-besked

De amerikanska börserna öppnade utför på onsdagen och nedgången fördjupades efter att Federal Reserve lämnat sina kommentarer till senaste FOMC-mötet.

För första gången på länge gick aktiekurserna och oljepriserna åt olika håll. Brentoljan handlades upp till 32,80 dollar per fat.

Storbolagsindexet Dow Jones Industrial Average var vid stängningen ned med 1,4 procent till 15.944. Det bredare indexet S&P 500 minskade med 1,1 procent till 1.883 medan tekniktunga Nasdaq Composite minskade med 2,2 procent till 4.468.

Räntan på den tioåriga obligationen var oförändrad vid 2,00 procent samtidigt som trettioårsräntan steg 1 punkt till 2,80 procent.

Federal Reserve lämnade som väntat styrräntan oförändrad vid 0,25-0,50 procent. Fed är nu mer oroat för de ekonomiska utsikterna och turbulensen på finansmarknaderna men uteslöt inte en höjning av styrräntan vid nästa möte i mars. Centralbanken håller med andra ord alla möjligheter öppna. Allt beror inkommande ekonomiska data och utvecklingen på finansmarknaderna.

”Centralbanken är nu mer duvaktig än efter förra mötet men investerarna hade väntat sig en ännu mer duvaktig hållning”, säger David Seaburg vid Cowen & Co till CNBC.

Apples försäljning av Iphone 6 var i linje med i fjol och intäkterna i kvartalet var sämre än väntat. Bolaget väntar sig att intäkterna i det andra kvartalet, januari-mars, landar i intervallet 50-53 miljarder. Det var under marknadens prognos som låg vid drygt 55 miljarder innan rapporten. Aktien handlades ned 6,6 procent.

Flygplanstillverkaren Boeing rapporterade lägre försäljning och resultat än förväntat för fjärde kvartalet. Även prognoserna för 2016 års resultat och försäljning kom in under marknadens förväntningar. Aktien dök 8,9 procent.

I flygsektorn steg däremot American Airlines, som drar fördel av de låga oljepriserna, med 0,1 procent.

Caterpillars maskinleveranser i återförsäljarledet backade med 16 procent globalt jämfört med förra året under den rullande tremånadersperioden som avslutades i december 2015. Gruv- och anläggningsmaskinsaktien grävdes ned 1,4 procent.

US Steel spår nollresultat på ebitda-nivå för 2016. Stålbolaget bedömer att samtliga divisioner inom koncernen kommer att leverera lägre resultat under 2016 jämfört med 2015. Aktien rasade 14,2 procent.

Rockwell Automation hade under oktober till december en svag start på sitt räkenskapsår, med en organisk försäljning som backade 3 procent på grund av utmanande marknadsförhållanden i USA och Asien. Bolaget sänker prognosen för helårets rörelseresultat med drygt 3 procent och prognosen för försäljningen med drygt 1 procent. Aktien handlades ned 0,6 procent.

I läkemedelssektorn kom Biogen med en stark rapport med en försäljningstillväxt på 7,5 procent för fjärde kvartalet. Bolaget spår att försäljningen för helåret 2016 landar i intervallet 11,1-11,3 miljarder dollar. Aktien klättrade 5,2 procent.

Efter USA-börsernas stängning presenterar Facebook, Juniper Networks, Qualcomm och Varian Medical Systems sina delårsrapporter.

 

 

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från Trapets