Norges första kvinnliga miljardär – som tjänat pengarna själv

Det finns en kvinna i Norge som har lyckats arbeta sig till en miljardförmögenhet.

När tidningen Kapital listar Norges rikaste personer toppas listan av redarkungen John Fredriksen med en förmögenhet på 92 miljarder norska kronor. Tvåa på listan är Rema-ägaren Odd Reitan som enligt Kapitals beräkningar har en förmögenhet på 43 miljarder norska kronor.

Sammanlagt finns det 251 miljardärer i Norge. Det är en ökning med 34 stycken sedan ifjol. Landets 400 rikaste har nu för första gången ett samlat kapital på över 1 000 miljarder norska kronor.

Den enda kvinnliga miljardären på listan som arbetat ihop sin egen förmögenhet är Dale of Norway-ägaren Hilde Midthjell, 56. Hon grundade kosmetikbolaget Dermanor 1987 som hon sålde 2009 för en halv miljard norska kronor.

Enligt Kapital är hon god för drygt en miljard norska kronor, varav 250 miljoner består av fastigheter och andelarna i Dale of Norway uppgår till 200 miljoner.

– Pengarna är investerade i oika saker och placerade i bland annat aktier och obligationer, och det har blivit en del avkastning. Jag har inte tagit stora risker på det jag har tjänat ihop, säger Hilde Midthjell till NRK.

1. John Fredriksen – 92 miljarder

2. Odd Reitan – 43 miljarder

3. Johan Johansson – 35,5 miljarder

4. Johan Henrik Andresen – 27,2 miljarder

5. Ole Andreas Halvorsen 26,4 miljarder

6. Stein Erik Hagen – 24 miljarder

7. Torstein Hagen – 20,2 miljarder

8. Arne Wilhelmsen – 19 miljarder

9. Petter Stordalen – 18 miljarder

10. Kjell Inge Røkke – 17,2 miljarder

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.