Nu plockas vinsten hem i fastighetsfesten

2017 blir det mer vinsthemtagningar i den svenska fastighetsfesten. Framförallt kommer onoterade privata fastighetsbolag nu passa på att nettosälja till höga priser. Och här står det institutionella kapitalet som fortsatt villiga nettoköpare: både i form av pensionsbolagen och nya riskkapitalfonder. Det framgår av fastighetsrådgivaren Pangea Property Partners rapport inför fastighetsåret.
Nu plockas vinsten hem i fastighetsfesten - fastighet-bostad-stockholm-700-170206_binary_6822992.jpg

De framåtblickande avkastningsmöjligheterna ser enligt Pangeas bedömning bra ut för Stockholmsbaserade kontor, för hyresbostäder samt för hotellfastigheter.

Stockholmskontorens hyrestillväxt väntas gynnas extra av att kontorsytan i huvudstaden i år minskar och anledningen stavas het bostadsmarknad. Hela 300.000 kvadratmeter kontorsyta, företrädesvis i södra Stockholm, väntas konverteras till bland annat bostäder under 2017-2018. Det är mer än den bedömda nyproduktionen, på uppskattningsvis 220.000 kvadratmeter enligt Pangea.

Hyresbostäder gynnas också av ökade hyresintäkter och här är det högre inflation och uppgraderingar i bestånden som driver.

Förutsättningarna ser även bra ut för hotellsektorn med stigande beläggningsgrader och rumspriser i de flesta större städerna i Norden.

Inom Stockholmskontor har börsen aktörer såsom Fabege och Hufvudstaden, medan Pandox är den enda renodlade hotellspelaren. På bostadssidan finns numera ett stort antal bolag, däribland D. Carnegie, Heba, Victoria Park och Wallenstam.

Värre är det enligt Pangea för sämre belägna fastigheter, där det finns risk för värdetapp då både ränta och finansieringspåslag väntas stiga.

Just finansieringsfrågan för börsens fastighetsbolag är något som Affärsvärlden nyligen uppmärksammade i en artikel kring finansieringsläget. I artikeln, där bland annat Pangeas partner och analyschef Mikael Söderlundh deltog, pekades stora preferensaktieinslag ut som en viktig faktor att bevaka framåt i börsbolag som bland annat Corem och Sagax.

I dagens Pangea-rapport noteras hur just preferensaktieklimatet blivit allt kyligare: inte en enda större emission har satts i marknaden sedan första halvåret i fjol. Fortsatt intressant att bevaka med andra ord.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.