Ökad riskaptit lyfter basmetallerna

Basmetallterminernas priser har så här långt under måndagen gynnats av ökad riskaptit. På aktiebörserna stiger inte minst basmetallproducerande gruvbolag markant.

Inom ädelmetall är läget ett annat efter helgen. Efter en stark inledning på året, driven av flykten från risktillgångar, ses guldet och silvrets spotpriser ned omkring 2 procent vardera.

Enligt Bloombergs sammanställning motsvarade fredagens inflöden till börshandlade guldfonder 25,4 ton fysiskt guld, det största dagsvisa inflödet sedan oktober 2011 enligt Commerzbank.

Enligt den sistnämnda bankens råvaruanalytiker pekar amerikanska finanstillsynsmyndighetens CFTC:s terminsstatistik på att senaste tidens guldprisuppgång till nytt 12-månadershögsta varit pådriven av ökade terminsköp från spekulativa finansiella aktörer, med andra ord hedgefonder.

Samma spekulativa terminsköp kan noteras bakom uppgångarna i silver noterar Commerzbank. För silver har dock Kinas officiella tulldata indikerat att landets import av den industriellt efterfrågade ädelmetallen legat på den högsta januarinivån på fem år.

 

 

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.