Oljan pressar Wall Street

2016-02-24 15:29 Affärsvärlden SIX
Foto: AP Photo/Mark Lennihan/TT

New York-börserna har inlett torsdagshandeln svagt tyngda av oljeprispress och ett negativt utfall för inköpschefsindex gällande tjänster i februari. Bland Dow-komponenterna går Caterpillar svagast medan United Technologies är enda aktien på plus.

Storbolagsindexet Dow Jones Industrial Average var klockan 16.10 ned 1,3 procent till 16.221. Det bredare indexet S&P 500 var ned 1,3 procent till 1.897 medan det tekniktunga Nasdaq Composite var ned 1,4 procent till 4.440.

Tioårsräntan var 9 punkter lägre vid 1,66 procent medan trettioårsräntan var 7 punkter lägre vid 2,53 procent.

"Marknaden var överköpt fram till i går och svagheten i olja, yuanen och europeiska banker, är bara en påminnelse om att den övergripande oron folk har fortfarande finns kvar", kommenterade Peter Boockvar, analyschef på The Lindsey Group, enligt CNBC.

Oljepriserna har fortsatt nedåt under onsdagen, efter att ha fallit tillbaka även under tisdagen. Kommentarer från Iran och Saudiarabiens oljeministrar pressar sentimentet.

Gårdagens statistik från branschorganisationen API visade på högre råoljelager än väntat. Senare i dag presenteras den officiella amerikanska oljelagerstatistiken.

Före öppning rapporterades Markits inköpschefsindex för tjänstesektorn i USA som uppgick till preliminära 49,8 i februari, jämfört med den definitiva nivån på 53,2 månaden innan. Marknadens prognos var att indexet skulle stiga till 53,5. Utfallet är det svagaste på 28 månader.

"Datan visar en betydande risk för att USA-ekonomin krymper under årets första kvartal. Det preliminära inköpschefsindexet för februari visar att affärsaktiviteten stagnerade och att tillväxten bromsade för tredje månaden i rad. Sjunkande förtroende i företagssektorn och en utökad nedgång i orderböckerna antyder att läget kommer att förvärras", kommenterar Chris Williamson som är chefsekonom på Markit.

Över till bolagsflödet där varuhuskedjan Target och hemmafixarkedjan Lowe's har rapporterat inför handelsstart.

Target vände förlust till vinst i det fjärde kvartalet 2015 och belönades med en uppgång 0,8 procent. Lowe's visade ett ökat justerat resultat för perioden men aktien tappade 2,3 procent.

Bland Dow-komponenterna gick verkstadsbolaget Caterpillar svagast, ned 3,3 procent medan United Technologies var enda bolaget på plus, +1,6 procent.

Marknaden bearbetar också uttalanden från centralbanken Federal Reserves medlemmar, där man letar efter signaler om hur centralbankens agerande med räntan kommer att se ut framöver.

Feds vice ordförande Stanley Fischer sade sent på tisdagen att det ännu är för tidigt att avgöra vilken effekt volatiliteten på finansmarknaderna kommer att ha på USA:s ekonomi.

Fler utav Feds representanter väntas tala under dagen, enligt CNBC.

Affärsvärlden SIX

Mest läst

Premiumnyheter

Aktuellt inom

Bostad & fastighet