Oljebolagen faller på börsen

Stockholmsbörsen inledde tisdagen med små kursrörelser inför onsdagens amerikanska centralbanksmöte där Fed väntas lämna styrräntan oförändrad men möjligen bereda vägen för en senare höjning. Oljebolagen gick ned på lägre oljepriser men Autoliv gick upp något på den enes död, den andres bröd-devisen.

SIX Generalindex var vid klockan 09.41 upp med 0,1 procent till 493 och OMXS30-index steg 0,1 procent till 1.421. Omsättningen var 1,5 miljarder kronor på Stockholmsbörsen.

Swedbank tror på starkare konjunktur under 2017 och eventuella nedgångar på den svenska börsen på kort sikt är att betrakta som köptillfällen, skriver banken i ett morgonbrev. Banken bedömer att den svenska aktiemarknaden kan ge en totalavkastning på 8-9 procent under de kommande tolv månaderna. Knappt hälften av det utgörs av förväntade direktavkastningar.

Autoliv avancerade 0,4 procent på uppgiften att den japanska konkurrenten Takata kan vara på väg att gå i konkurs.

”Om Takata går i konkurs är det förstås positivt för Autoliv”, säger Alfred Bergs allokeringsstrateg Jonas Olavi till DI Börsmorgon.

Oljebolagen hade en tuff start på tisdagen i spåren av det sjunkande oljepriset. Brentterminen har ramlat ned under 46 dollar per fat. Enquest minskade 1,4 procent, Africa Oil 1,2 procent och Tethys 0,9 procent.

Balder köper bilfastigheter från Hedin värda över 4 miljarder kronor. Förvärvet finansieras bland annat med en kvittningsemission till Anders Hedin Invest på 1,1 miljarder och en riktad nyemission av drygt 3 miljoner B-aktier. Aktien baxades upp 2,1 procent.

HiQ har aldrig varit bättre positionerat för framtiden än nu, säger IT-konsultens vd, Lars Stugemo, till Dagens Industri. ”Vi är mitt i en ny IT-boom”, säger Stugemo till tidningen och syftar på digitaliseringens påverkan på företag och organisationer. Aktien höjdes 0,9 procent.

I rekommendationsfloran har Credit Suisse sänkt verkstadsbolagen Alfa Laval och Sandvik till underperform från neutral. Aktierna tappade 1,5 respektive 0,7 procent.

Nordea har däremot fått rekommendationen höjd till ouperform från underperform av amerikanska Keefe Bruyette&Woods. Aktien stärktes 0,5 procent.

Befruktningsbolaget Vitrolife arrangerar en kapitalmarknadsdag i Göteborg mellan klockan 16 och 19. Akten väntas inte bli alltför livgivande av kursutvecklingen att döma. Aktien minskade 0,4 procent till 532 kronor.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från Invesco
Annons från Trapets