Oljepriserna rekylerar upp

Råoljepriserna har återhämtat sig en del under tisdagen, efter att ha pressats kraftigt under måndagen.

”WTI föll under 30 dollar per fat i New York då börserna föll och det inte blev någon överenskommelse från Venezuelas rundresa till råoljeproducerande länder”, kommenterar Norne Securities angående måndagens prisutveckling.

Amerikanska EIA har ökat sin prognos för februari månads skifferoljeproduktion från 4,83 miljoner fat per dag till 5,02 miljoner fat per dag. Därefter förväntas oljeproduktionen i mars sjunka med 92.000 fat per dag till 4,92 miljoner fat om dagen.

IEA lämnade månadsrapport under förmiddagen och man målade upp en dyster bild för oljeproducenterna under 2016 och där prognoserna för efterfrågan reviderades ned något.

OECD:s kommersiella oljelager steg med 7,6 miljoner fat i december och preliminära indikationer för januari pekar på ytterligare lageruppbyggnad.

IEA uppger att överutbudet till och med är större än man räknat med i den förra månadsrapporten. Med antagandet att Opecs produktion är oförändrad under det första kvartalet 2016 beräknar man att det sker det en lageruppbyggnad på 2 miljoner fat om dagen, vilket följs av en uppbyggnad på 1,5 miljoner fat per dag under det andra kvartalet.

”Utbuds- och efterfrågedata för det andra halvåret indikerar ytterligare lageruppbyggnad, med 0,3 miljoner fat per dag. Om dessa siffror visar sig stämma, och marknaden redan är översvämmad med olja, är det väldigt svårt att se hur oljepriserna kan stiga betydligt på kort sikt. Med dessa förhållanden har risken på nedsidan på kort sikt ökat”, skrev IEA.

På tisdagen väntas USA-statistik över NFIB:s konfidensindikator för småföretag vid 12-tiden och lediga jobb vid 16-tiden.

Amerikanska EIA lämnar månadsrapport över situationen på oljemarknaden vid 18-tiden i eftermiddag och sent i kväll, klockan 22.30, presenterar branschorganisationen API lagerstatistik för USA. Den officiella oljelagerstatistiken från USA presenteras på onsdagseftermiddagen.

 

 

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.