Oljepriserna under press

 Råoljepriserna har pressats tillbaka något under tisdagens handel, efter att marknadens entusiasm över gårdagens presenterade avtal mellan Saudiarabien och Ryssland svalnat.

”Inga konkreta steg har ännu beslutats så ingenting kommer sannolikt att förändrats på kort sikt. Saudiarabiens energiminister al-Falih ser inte ens behov för någon fryst oljeproduktion för närvarande. Denna fråga förväntas komma att diskuteras vid mötet bland de ledande oljeproducenterna i Algeriet i slutet av månaden.” Det skriver Commerzbank i en kommentar.

Under de tre senaste månaderna har Opec ökat sin produktion med cirka en miljon fat per dag, vilket innebär att produktionen är betydligt högre än vad marknadens behov är.

”Att begränsa produktionen vid den nuvarande nivån skulle inte längre vara tillräckligt för att återställa balansen på oljemarknaden omedelbart – det skulle bara öka utsikterna för en balanserad marknad i mitten av 2017, baserat på IEA:s nuvarande estimat på efterfrågan på Opecs olja”, fortsätter Commerzbank.

Dessutom går det att ifrågasätta huruvida alla Opec-medlemmar skulle följa ett produktionstak, enligt banken.

Enligt veckostatistiken kvarstår finansiella investerares positioner av långa Brentoljepositioner nära rekordnivåer, vilket innebär en risk på nedsidan om inte oljeproducenterna lyckas komma fram till något i Algeriet.

Under gårdagen steg oljepriserna på uppgifter om att Saudiarabien ska samarbeta med Ryssland avseende energi. De båda länderna ska sätta upp en arbetsgrupp för att övervaka oljemarknaden och ska därefter arbeta fram rekommendationer för att säkerställa stabiliteten.

Samarbetet inkluderar också att finna vägar i syfte att stabilisera oljemarknaden, inklusive begränsningar av oljeproduktionen. Vidare ska Rysslands energiminister Alexander Novak möta ledare för Saudiarabien i såväl oktober som november.

Novak anser att en oljefrysning hade hjälpt tidigare, då balanseringen av marknaden har tagit för lång tid. Ryssland uppges nu vara redo att ansluta sig till en oljeproduktionsfrysning om något sådant beslut fattas.

Senare under eftermiddagen presenteras USA-statistik över inköpschefsindex för tjänstesektorn. Eftersom det var helgdag på måndagen presenteras API-oljelagerstatistiken på onsdagskvällen och de officiella oljelagersiffrorna läggs fram på torsdagseftermiddagen.

 

 

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.