Petter Löfqvist: ”Attraktiva nischbanker”

Petter Löfqvist förvaltar Läns­försäkringar Små­bolag Sverige: "Spelföretag generellt är intressant"

Vad är argumentet för att investera i en småbolagsfond?

– Det är ett speciellt tillgångsslag som bland annat präglas av att det finns bolag som inte är analyserade av analytiker på stan, och det ger oss möjligheten att göra jobbet själv och hitta attraktiva case. Det ligger också i sakens natur att små bolag har mycket lättare att växa än stora bolag, vilket ger en bättre vinsttillväxt över tid. För oss gäller det alltså att hitta bra småbolag, som växer snabbare än börsen och snabbare än sina konkurrenter.

Och hur gör ni för att hitta dessa?

– Min uppfattning är att bolagets historik säger ganska mycket om dess framtida förutsättningar. Vi har en modell där vi väldigt förenklat använder två nyckeltal för att screena tänkbara kandidater, det är omsättningstillväxt och avkastning på eget kapital. Lönsam tillväxt är själva grunden för att få en bra avkastning på investeringen och att bolaget har en stark marknadsposition samt en förmåga att vara prisledare inom sin nisch. Men det kanske viktigaste redskapet för oss är att träffa bolagen för att få en bra uppfattning om deras verksamhet. Det handlar i vårt fall om 200–250 möten per år.

Tog du in några nya bolag i portföljen under 2016?

– När jag började förvalta fonden för tre år sedan fanns det nästan 100 bolag i portföljen. Det har vi jobbat med att smala ner, i dag har vi 60 bolag, så det har skett en ­naturlig omsättning. Ett bolag som vi tog in under året var TF Bank, en nischbank som är inriktad på blancolån till privatpersoner. Vi gillar den sektorn och hade redan Nordax bank i portföljen. Skillnaden är att Nordax ger lite större lån till lite lägre ränta medan TF Bank erbjuder mindre lån till högre ränta. På så sätt får vi in ett portföljtänk kring en marknad som vi tror har goda förutsättningar att fortsätta växa. Det här är bolag som har en vinsttillväxt på 20–25 procent per år och som värderas till p/e-tal runt 12, vilket jag tycker är attraktivt.

Hur påverkas TF Bank och Nordax när räntorna börjar stiga?

– Det man ska komma ihåg är att konsumenten betalar en fast månadskostnad, där amorteringskomponenten är den största delen, så för låntagarna betyder inte räntekomponenten i månadskostnaden så mycket. Jag tror att det blir en begränsad effekt på låneefterfrågan om räntorna stiger måttligt.

Något annat intressant bolag du vill lyfta fram?

– Spelföretag generellt är intressant och Evolution Gaming utmärker sig genom att man erbjuder livekasinolösningar till spel­operatörer. Det är den del av spelmarknaden som växer snabbast och Evolution Gaming har en ledande position i Europa. Bolaget har ökat sin omsättning med i snitt 40 ­procent sedan 2012 och har en stor potential på marknaderna utanför Europa. Aktien har gått ganska starkt, men jag tror det finns mycket värde kvar i den.

Du tycks ha en viss förkärlek för fastigheter med bland annat Balder och Sagax i portföljen. Även här undrar man vad som kommer att hända när räntorna stiger.

– Fastighetsaktierna topp­ade ur när räntorna började stiga för ett halvår sedan, och bland annat Balder har tagit en del stryk. Men det innebär att aktien nu handlas till en rabatt på 15–20 procent mot substans­värdet och det måste ses som attraktivt. Både Balder och Sagex har starka huvud­ägare med ­incitament att göra bra saker. Och om ­räntan stiger av ”rätt” orsaker, det vill säga att konjunkturen förbättras, betyder det bättre efterfrågan på lokaler och därmed ökande hyresintäkter. Så jag tycker att fallet för fastighetsaktierna är överdrivet.

Petter ­Löfqvist

Förvaltar: Läns­försäkringar Små­bolag Sverige.

Förvaltat kapital: Cirka 3,6 miljarder kronor.

Utveckling 2016: Cirka +8 procent.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från Trapets