Politikerna som ljuger mest

När en professionell faktagranskare analyserar vad de amerikanska politikerna säger blir resultatet inte särskilt smickrande.

Det är New York Times som publicerar en undersökning av PolitiFact där 17 mer eller mindre aktuella politiker får påståenden sedan 2007 granskade.

Det politikerna sagt delas sedan in i sex kategorier: sant, mestadels sant, 50/50, mestadels falskt, falskt och slutligen något PolitiFact kallar Pants on Fire, som ska uttydas chockerande falskt.

I den senare kategorin segrar republikanen Donald Trump, men överlag är det en annan presidentkandidat som allra minst håller sig till sanningen: republikanen Ben Carson. Demokrater klarar sig generellt bättre i undersökningen.

De talar mest sanning

Andel sanna påståenden i procent.

Bernie Sanders, 54
Hillary Clinton, 51
Bill Clinton, 50
Barack Obama, 48
Jeb Bush, 48
Rand Paul, 47
Chris Christie, 41
Joseph Biden, 39
Marco Rubio, 38
Lindsey Graham, 34
Dick Cheney, 30
Carly Fiorina, 28
Ted Cruz, 22
Rick Santorum, 22
Martin O’Malley, 19
Donald Trump, 7
Ben Carson, 4

(Källa: PolitiFact / New York Times)

De talar mest osanning,

Andel falska påståenden i procent.

Ben Carson, 84
Donald Trump, 76
Ted Cruz, 66
Dick Cheney, 59
Rick Santorum, 55
Carly Fiorina, 50
Marco Rubio, 40
Lindsey Graham, 34
Chris Christie, 32
Rand Paul, 32
Joseph Biden, 32
Jeb Bush, 32
Bernie Sanders, 28
Hillary Clinton, 28
Barack Obama, 26
Martin O’Malley, 25
Bill Clinton, 24

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.