Ralph Riber skräms inte politikernas höga tonläge

Internationella Engelska Skolan är det andra skolbolaget som noteras i år. Politikernas höga tonläge skrämmer inte vd:n Ralph Riber.

Den 29 september noterades Internationella Engelska skolan, IES, på börsen och kursen gick upp 44 procent med en gång. Det verkar således inte som om marknaden skräms nämnvärt av de vinstbegränsningar som diskuteras för välfärdsföretagen.

Det skrämmer egentligen inte IES vd Ralph Riber heller. Innan han kom till IES arbetade han åtta år på Carema. Han lämnade redan år 2010, alltså innan den uppmärksammade debatten om vägda kissblöjor ägde rum, men han är ändå van vid diskussioner om vinster i välfärden.

Efter att Carema och andra privata vårdbolag stått i fokus för den politiska debatten, har den svängt till att huvudsakligen gälla skolföretag. Politikerna tycks störda över att skolföretag låter sig börsnoteras. De ser det som ett bevis på att bolagens fokus nu ligger på att maximera vinsterna. Ralph Riber understryker att det inte är IES affärsidé.

– Vi har vinst, men vi drivs inte av det. Vår idé är att om vi gör något bra, så kommer vinsten. Vår kvalitet bygger på ett antal saker: bland annat att det är ordning och reda, så att lärare kan lära ut. Vi har fulla klasser med i genomsnitt 15 elever per lärare, eller 10,5 elever per vuxen.

Ralph Riber har en närmast diplomatisk talang för att svar på kluriga frågor. Liksom andra direktörer för kritiserade välfärdsbolag, som med offentliga medel bedriver en privatägd verksamhet, verkar han luttrad och nästan lite lojt road av de politiska diskussionerna. Han sysslar inte med simpelt dussinföretagande, han måste kunna navigera i politiska farvatten. Är det något han vet, så är det att politikerna när som helst kan hugga till med nya lagförslag.

– Vi har folkvalda politiker som väljs vart fjärde år. Det finns tydliga ideologiska skillnader mellan partierna, men det är ingen som ifrågasätter valfriheten längre. Däremot finns en diskussion om vinsten och huruvida den uppstår på bekostnad av kvaliteten.

Det kommer sannolikt att få konsekvenser. S-politikern Ilmar Reepalu arbetar med en välfärdsutredning och enligt förhandsuppgifter som läckt ut, kommer utredningen att föreslå en vinstbegränsning. Offentligt finansierade privatägda bolag kommer inte att tillåtas göra vinster över en viss nivå.

 

Prenumeranter kan läsa mer om vad Ralph Riber har att säga om det här ”Var femte skolanställd äger aktier”Internationella Engelska Skolan är det andra skolbolaget som noteras i år. Politikernas höga tonläge skrämmer inte vd:n Ralph Riber..

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.