Ransonering på medicin i Sverige

Dyrare mediciner drar upp läkemedelsnotan till nya rekord. Svensk sjukvård drar i bromsen och inför ransoneringar. Alla kommer inte att få ta del av de nya preparaten.

I fredags i förra veckan fick de nya effektiva cancermedicinerna Opdivo och Keytruda grönt ljus i Sverige. Medicinerna som kostar landstingen i storleksordningen en miljon kronor per patient och år, anses kostnadseffektiva.

De två nya läkemedlen, från de amerikanska jättarna Bristol-Myers Squibb och Merck, är ett av flera tecken på hur läkemedelsbolagen världen över har fått fart i laboratorierna. Förra året godkändes 40 nya substanser av det amerikanska läkemedelsverket FDA, den högsta siffran på många år. I år ser det ut som om antalet godkännanden blir lika högt.

Och utvecklingen håller i sig. Under de kommande fem åren väntas 200 nya läkemedel lanseras, enligt analyshuset IMS som identifierat fler än 2000 produkter i sen klinisk utvecklingsfas världen över.

De nya medicinerna säljs betydligt till högre priser än vad nya mediciner traditionellt har saluförts till under senare år.

Nya mediciner mot MS, psoriasis, hepatit C och cancer kostar i många fall över en miljon kronor per behandling.

Nu slår svensk sjukvård stopp och inför ransonering med argumentet att miljonbeloppen som skulle hamna i läkemedelsbolagens fickor gör bättre nytta på andra håll i sjukvården.

Detta är en kortversion av “Magstarka mediciner”, ett reportage om de allt dyrare läkemedelsnotorna. Artikeln i sin helhet publiceras i senaste numret av Affärsvärlden. Prenumeranter kan också logga in och läsa hela texten här.

 

 

nullnull

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.