Räntestrategen: Riksbanken vill inte dra undan mattan

På onsdagsmorgonen meddelade Riksbanken att reporäntan lämnas oförändrad. "Det var lite duvaktigt", säger Swedbanks räntestrateg Pär Magnusson till Affärsvärlden.

Riksbanken har inte rört reporäntan sedan 10 februari 2016 när den sänktes med 0,15 procentenheter till -0,50 procent. Dagens räntebesked bjöd inte heller på några förändringar. Riksbanksdirektionen var enig om räntebeslutet.

– Det var i sig inte så spännande. Däremot var det mycket fokus på hur de såg på framtiden. Jämfört med marknadens förväntningar så var det lite mer duvaktigt, säger Pär Magnusson till Affärsvärlden.

Riksbanken beslutade även att fortsätta köpa statsobligationer för totalt 30 miljarder kronor fram till halvårsskiftet 2017. Man valde också att förlänga mandatet för valutainterventioner till och med den 25 oktober 2017.

Riksbankens räntebana lämnades i princip oförändrad och det är fortfarande mer sannolikt att reporäntan sänks framöver, än att den höjs, skriver Riksbanken.

– Det är inte särskilt förvånande eftersom Riksbanken är känsliga för hur kronan går. Jag tror att Riksbanken har stort tålamod med att få upp inflationen. Man vill inte dra undan mattan och riskera att inflationen inte tar fart.

Hur tror du reporäntan utvecklas framöver?
– Jag tror att reporäntan kommer ligga still året ut. I närtid är nedåtrisken större än tvärtom. Det finns stora risker på nedsidan, betydligt större än på uppsidan.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från Trapets
Annons från Invesco