Receptet bakom Roburs fondhit

Swedbank Roburs Ny Teknik-fond har ratat amerikanska it-jättar för mindre nordiska innehav och avkastat 30 procent i snitt de senaste fem åren. "Det är ett nordiskt it-mirakel", säger fondens förvaltare Carl Armfelt till Bloomberg.
Receptet bakom Roburs fondhit - swedbank-sprinchorn-armfelt-affarsvarlden-700-394_binary_6828317.jpg

Swedbank Robur Ny Teknik har stigit 262,6 procent de senaste fem åren, enligt Morningstar. Det gör den till den nästa bästa aktiefonden under perioden, efter Tundras Pakistanfond. De senaste tre åren har Ny Teknik-fonden lyft 147,5 procent vilket också ger en andraplats bland aktiefonderna under perioden. Ett här är fonden Pinebridge India Equity.

Robur Ny Teknik har ett förvaltat kapital på 8,6 miljarder kronor. 30 procent av pengarna kan fondens förvaltare Carl Armfelt placera i bolag utanför Norden, om han vill. Men i stället för att investera i it-jättar som Apple och Facebook har fonden fokuserat på ”innovativa” bolag i Skandinavien med stor viktning mot medicinteknik.

– Norden är den bästa regionen i världen för att göra bra investeringar i de här sektorerna, säger Carl Armfelt till Bloomberg och fortsätter:

– I nuläget hittar vi allt för många intressanta investeringsmöjligheter bland de mindre bolagen för att överväga investeringar i Apple, Facebook, Google eller liknande.

Robur har köpt aktier i Raysearch Laboratories

Under de senaste sex månaderna har fonden bland annat köpt aktier i Raysearch Laboratories, Gaming Innovation, Evolution Gaming och Boule Diagnostics.

Carl Armfelt och hans kollega Erik Sprinchorn träffar cirka 500 bolag varje år. När de letar aktier att investera i söker de efter bolag med en hög och stabil avkastning och som helst befinner sig i en positiv trend. De lägger också stor vikt på vilka investerare som redan finns i ägarledet.

– Om vi kan hitta en känd industriell investerare, kan det ofta vara bättre att investera i ett sådant bolag till en högre värdering än att vara ensam institutionell investerare i ett annat bolag, säger Carl Armfelt till Bloomberg.

När det gäller fondbolaget Swedbank Robur har kapital minskat kraftigt på senare tid. Enligt Fondbolagens förening var nettoutflödet närmare 6,5 miljarder kronor under de första åtta månaderna 2016, enligt di.se.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från Invesco
Annons från Trapets