Ryssland svartlistar George Soros välgörenhetsfonder

Ryssland har beslutat att svartlista två av hedgefondmiljardären George Soros välgörenhetsfonder eftersom de sägs utgöra ett hot mot landets säkerhet och den ryska konstitutionen, skriver CNBC.

Den ryska riksåklagaren Jurij Tjajka har granskat vilka organisationer som undergräver Rysslands författning, försvarskapacitet och/eller säkerhet. Två av dessa är George Soros välgörenhetsfonder Open Society Foundations (OSF) och Open Society Institute (OSI).

På måndagen meddelade den ryska åklagarmyndigheten att de placeras på en förbudslista över privata utländska organisationer.

Soros grundade ursprungligen OSF med syftet att hjälpa länder i dess övergång från kommunismen. Numera stödjer fonden demokratibyggande projekt världen över.

Miljardärens välgörenhetsfonder har också hamnat i skotthålet i hans eget hemland Ungern. Där anklagade politiker fonderna för att stödja illegal invandring.

 

 

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.