SEB: Om nio år säljs inga bensindrivna bilar i Norge

Enligt en ny rapport från SEB närmar sig Norge en tid då endast utsläppsfria fordon rör sig på vägarna.

I SEB-rapporten konstateras att det både är tekniskt och ekonomiskt genomförbart – och politiskt mycket troligt – att alla bilar som säljs 2025 faktiskt kommer att vara utsläppsfria fordon.

– Om du vill sälja en bil i Norge år 2025, så måste den vara utsläppsfri, sa SEB:s Jonas Gahr Støre från podiet vid öppnandet av Zerokonferensen i onsdags.

Batteriet i elbilar kan redan nu konkurrera med bensindrivna bilar på kostnadssidan, även utan subventioner. Men subventioner är nödvändiga för att öka försäljningen ytterligare, skriver SEB.

LÄS MER: Oljepengarna sinar i NorgeInternationella valutafonden IMF varnar i en ny rapport för att avkastningen från norska oljefonden minskar framöver.

Den totala oljeförbrukningen i Norge beräknas minska med 20 procent från 2015 till 2025, eftersom bilarna överger olja till förmån för el. Samtidigt kommer bränsleförbrukningen att minska med 56 procent under samma period, enligt rapporten.

Förutom miljön vinner även plånboken på en övergång.

– Bensinpriserna är höga, elpriset är lågt. Man sparar 10-12-000 kronor varje år under hela livet om man byter till en elbil jämfört med en bensindriven bil, säger Bjarne Schieldrop, analyschef på SEB.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.