Sjunkande konjunkturbarometer för EMU

EU-kommissionens konjunkturbarometer för EMU uppgick till 103,8 i februari. Det kan jämföras med marknadens konsensusprognos som var 104,4 enligt Reuters.

För januari var nivån reviderade 105,1 (preliminärt 105,0).

För EU-länderna var konjunkturbarometern ned med 1,5 enheter till 105,2.

Industriförtroendeindex uppgick för euroområdet till -4,4 vilket kan jämföras med en reviderad nivå om -3,1 månaden innan (preliminärt -3,2). Analytiker hade räknat med -3,5.

Nedgången i industriförtroendet var enligt Eurostat hänförlig till den “mer pessimistiska synen på nuvarande nivåer av orderböcker och försämrade produktionsförväntningar”, medan bedömningen över lager av färdigställda produkter förbättrades något.

Förtroendet i tjänstesektorn uppgick för euroområdet till +10,6, vilket kan jämföras med reviderade +11,5 månaden innan (preliminärt +11,6).

“Nedgången drevs av markant sämre förväntningar på efterfrågan. Medan bedömningen för tidigare efterfrågan steg något, sjönk den för tidigare affärsförhållanden igen.”

Konsumentförtroendeindex uppgick till -8,8 (preliminärt -8,8), jämfört med oreviderade -6,3 månaden innan. Förväntningarna låg vid just -8,8, enligt Dow Jones Newswires.

Nedgången var här förankrad i sämre utsikter gällande alla fyra komponenter, uppger Eurostat.

Konjunkturbarometern är ett mått på konsumenternas och industrins tro på framtiden. Statistiken presenteras av EU:s statistikorgan Eurostat.

 

 

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.