Stark inledning på Wall Street

De amerikanska börserna öppnade högre på måndagen och tog därmed rygg på Asien och Europa. Uppgångarna är breda och omfattar alla sektorer.

Oljepriserna stiger kraftigt efter prognoser om amerikanska produktionssänkningar och fallande riggantal. Samtidigt var de preliminära inköpschefsindexen från Markit något sämre än väntat.

Storbolagsindexet Dow Jones Industrial Average var klockan 16.28 upp 1,3 procent till 16.596. Det bredare indexet S&P 500 var upp 1,3 procent till 1.943 medan det tekniktunga Nasdaq Composite var upp 1,3 procent till 4.564.

Tioårsräntan var 1 punkt högre vid 1,76 procent medan trettioårsräntan var 1 punkt högre vid 2,62 procent.

IEA bedömer att den amerikanska skifferoljeproduktionen faller med 600.000 fat i år och med 200.000 fat nästa år och att marknaden når balans 2017. I fredags visade statistik från Baker Hughes att antalet aktiva oljeriggar i USA fortsätter att falla.

De preliminära inköpschefsindexen för EMU var sämre än väntat för tillverkningssektorn och bara marginellt sämre än väntat för tjänstesektorn. Siffrorna höll sig dock alltjämt ovanför 50-strecket. Utfallet för tillverkningssektorn i USA var ungefär samma som i Europa.

Bland enskilda aktier rapporterade Botox-tillverkaren Allergan innan öppning intäkter och ett justerat resultat som var bättre än väntat. Flera läkemedel i portföljen ökade sin försäljning med tvåsiffriga procenttal, allra bäst gick Botox som ökade med 43 procent. Aktien steg 3,4 procent.

Efter en förlikning med amerikanska myndigheter kring försäljning av bolåneobligationer och därtill hörande reservering på 1,5 miljard bedömer Goldman Sachs att man har runt 2 miljarder i juridiska kostnader kvar att ta utöver vad man redan har reserverat. I november, innan bolåneförlikningen var den siffran drygt 5 miljarder. Aktien var upp 1,6 procent.

Golvförsäljaren Lumber Liquidators sjönk 20 procent efter att myndigheterna rättat en tidigare rapport och sagt risken att få cancer om utsatts för vissa av bolagets laminatgolv är tre gånger högre än vad man tidigare trott.

21st Century Fox steg 3,4 procent. Filmen Deadpool hade ytterligare en bra biohelg då den drog in 55 miljoner i USA. Totalt har filmen dragit in 235 miljoner i USA.

 

 

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från Invesco
Annons från Trapets