Svagt upp på Europas börser

De ledande Europabörserna stiger försiktigt i den inledande handeln på tisdagen. Investerarna har intagit ett vänteläge inför veckans centralbanksbesked från Federal Reserve och Bank of Japan.

”De globala marknaderna håller andan inför Bank of Japans och Federal Reserves avgörande penningpolitiska besked”, sade Ipek Ozkardeskaya, senior marknadsanalytiker vid London Capital Group till Marketwatch.

Deutsche Bank uppges enligt källor till Bloomberg arbeta med en värdepapperisering av företagslån för att stärka upp sin balansräkning. Banken har kommit under press efter att amerikanska myndigheter kommit med förslag om en förlikning på 14 miljarder dollar efter bolånerelaterade utredningar som härstammar från finanskrisen.

Bloombergs källa uppger att storleken på värdepapperiseringen kommer att vara mindre än de 5,5 miljarder dollar man värdepapperiserade i en liknande transaktion förra året. Deutsche Bank-aktien pressades tillbaka ytterligare 2,0 procent.

Oljebolagen tyngdes av ett rekylerande oljepris, efter en uppgång i början på veckan då Venezuelas president Nicolás Maduro sade att oljeproducenterna utanför Opec närmar sig varandra för att nå ett avtal som ska strama åt utbudet. BP vek ned 0,3 procent och Royal Dutch Shell var ned 0,1 procent.

Hemförbättringsbolaget Kingfisher avancerade 1,0 procent efter att ha visat ett förbättrat resultat för det första halvåret. Än så länge syns inga klara bevis för en påverkan på efterfrågan av bolagets verksamheter i Storbritannien efter Brexit-omröstningen i juni i år.

Glaxosmithkline har utsett Emma Walmsley som efterträdare till vd-posten när nuvarande vd Andrew Witty avgår nästa år. Aktien svarade med en nedgång på 0,4 procent.

Macquarie har inlett bevakning av Zalando, som delägs av Kinnevik, med rekommendationen outperform och en riktkurs på 50 euro. Zalando förbättrades 2,8 procent.

Spanska H&M-konkurrenten Inditex, som driver Zara-butikerna, handlades upp 0,3 procent. Credit Suisse har inför klädkedjans halvårsrapport i morgon höjt riktkursen för aktien till 26,20 euro från tidigare 25,00 euro. Rekommendationen underperform kvarstår dock.

Regus tappade 5,7 procent efter en aktieplacering i affärsservicebolaget.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.