Svagt uppåt i Europa

De ledande Europabörserna handlas till omkring nollan på måndagen med tillväxtoro fortsatt i fokus. Bankerna utvecklas svagt, medan energisektorn stiger. Amerikanska börsen håller stängt i dag.

Oljepriset har i dag fallit till sin lägsta nivå sedan 2003 efter att EU:s och USA:s sanktioner mot Iran har släppts under helgen sedan Iran uppfyllt sina delar av kärnenergiavtalet som slöts i somras. Brentoljan handlas vid lunchtid till omkring 28,69 dollar per fat efter att tidigare i dag ha handlats till 28,00 dollar.

Energisektorn tillhörde dock vinnarna på börsen med en sektoruppgång på 1,1 procent.

De kinesiska börserna steg på måndagen. I veckan väntas bland annat BNP-siffror för fjärde kvartalet. Under helgen sade den kinesiska premiärministern Li Keqiang att den kinesisk ekonomin växte med nära 7 procent under 2015.

Kinesiska centralbanken har också infört nya regler för banker gällande offshore handeln i yuan i ett försök att bromsa spekulationer.

De italienska bankerna föll på bred front, vilket bidrog till att tynga banksektorn i S&P 600 som var ned 1,3 procent. Enligt Dow Jones Newswires tyngs sentimentet av oro för att konsolideringen i sektorn ska senareläggas i spåren av en svagare konjunktur.

Banca Monte di Paschi di Siena pekas ut som den bank som är i störst behov av att hitta en partner. Aktien har handelsstoppats på Milanobörsen efter ett fall på 12,9 procent. Även andra banker var stoppade.

På rekommendationsfronten har JP Morgan dragit upp rekommendationen på Antofagasta till övervikt från neutral. Aktien steg 1,2 procent.

 

 

nullnull

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från Invesco
Annons från Trapets