Svenskar tror på högre räntor 2016

De svenska hushållen befarar att räntorna stiger under 2016. Trendanalysen visar att allt fler ser räntehöjningarna komma, men en stor majoritet tror att räntorna ligger still det första kvartalet.

Det framgår av Skops senaste undersökning av hushållens ränteförväntningar som genomfördes mellan den 7 och 28 december och som omfattade 1.000 personer mellan 18 och 84 år.

”De svenska hushållen befarar att räntorna stiger under 2016. Nästan ingen tror på ytterligare räntesänkningar”, säger SKOP:s analytiker docent Örjan Hultåker.

Skops korta index för ränteförväntningarna har ökat med 1,5 enheter till +22,3 i december jämfört med föregående mätning i oktober. Det korta ränteindexet beräknas som skillnaden mellan dem som tror att räntorna går upp respektive ned på tre månaders sikt.

73,9 procent tror att räntorna är oförändrade om tre månader. Det är 3,4 procentenheter fler än i den förra undersökningen. 24,2 procent tror på högre räntor (25,2) medan 1,9 procent tror på lägre räntor (4,4).

Skops långa ränteindex har stigit med 6,2 enheter från 45,3 till +51,5.

”SKOP:s trendanalys visar att allt fler ser räntehöjningarna komma inom 12 månader. Därmed förlängs den trend som etablerades under 2015 och som visar att hushållen förbereder sig för stigande räntor”, säger Örjan Hultåker.

”Det är dock bara en av fyra som tror att räntehöjningarna kommer under inledningen av 2016. En stor majoritet tror att räntorna ligger still under det första kvartalet och att de kommer först senare under året”, tillägger han.

41,8 procent tror att räntorna är oförändrade om ett år. Det är 0,2 procentenheter färre än i den förra undersökningen. 3,4 procent tror på lägre räntor (6,6) medan 54,9 procent tror på högre räntor (51,9).

 

 

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.