Tescos ordförande avgår

Sir Richard Broadbent lämnar sin position som ordförande för dagligvarujätten efter att bolaget rapporterat att vinsten i det första halvåret överskattats mer än väntat.

I september vinstvarnade Tesco för fjärde gången på tre år och meddelade att resultatet i det första halvåret överskattats med hela 250 miljoner pund.

Efter att revisionsfirman Deloitte gått igenom räkenskaperna visar det sig att överskattningen hamnar på 263 miljoner pund – alltså 13 miljoner pund mer än vad de första estimaten visade. Det skriver BBC.

Samtidigt visar Tescos halvårsrapport att den jämförbara försäljningen minskade med 4,6 procent och att intäkterna minskade med 4,5 procent. Resultatet före skatt är ner hela 92 procent jämfört med samma period föregående år och ligger på 112 miljoner pund. Det underliggande resultatet före skatt hamnade på 783 miljoner pund, cirka 47 procent lägre än motsvarande siffra i fjol.

Skandalerna har fått Sir Richard Broadbent att avgå som ordförande för Tesco. Han har varit under press att lämna bolaget sedan Tesco vinstvarnade i september.

”Mitt beslut återspeglar den viktiga principen om ansvarsskyldighet å styrelsens vägnar och kommer att hjälpa företaget att dra ett streck över det förflutna samtidigt som det går in i nästa fas i sin utveckling”, säger Broadbent i ett uttalande.

Tescos vd Philip Clarke ner efter bolagets vinstvarning i juli. Han har ersatts av ersätts av Dave Lewis, tidigare chef för personal-care-enheten vid Unilever.

 

 

nullnull

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från Trapets
Annons från Invesco