Tio år av kursfall – nu är solaktier heta

Aktierna har rutschat stadigt utför i tio år. Men nu är solaktierna heta. Affärsvärlden synar potentiella vinnare. Plötsligt verkar alla investera i solenergi. Den svenska finans- och råvarufamiljen Lundin gör det. Investeringsmatadoren Warren Buffett gör det. Och Elon Musk, den amerikanske superentreprenören gör det.

De lanserar sina investeringar vid en tidpunkt som i efterhand kan visa sig vara den avgörande vändpunkten för solaktier. Solaktieindexet Photon PPVX har fallit med 87 procent sedan 2007 och nedgången har fortsatt in 2016 med ett fall på 32 procent.

En av dem som inte tidigare trott på solenergiaktier är säger Jon Sigurdsen som förvaltar den norska banken DNB:s Renawable Energy-fond.  När botten gick ur branschen år 2010 var han skeptisk till att köpa aktier till sin fond:

– Solbranschen är inte intressant trots att aktierna har fallit mycket , sade han då till Affärsvärlden.

Nu när botten gått ur marknaden igen har han bytt fot:

– Solaktierna har aldrig varit mer attraktiva än nu, säger Jon Sigurdsen.

 

Det här är en kortversion av texten Gryning för solaktierUtvecklingen för solenergiaktier har varit usel de senaste tio åren. Nu tycks botten vara nådd. Affärsvärlden synar potentiella vinnare när både USA och Kina ratificerat klimatavtalet i Paris..

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.