Tredje dagen med stigande oljepriser

Råoljepriserna har fortsatt att stiga under fredagens handel, efter att ha klättrat även under onsdagen och torsdagen. Prisuppgången under torsdagskvällen kom efter besked från Venezuelas oljeminister att man kommer att hålla ytterligare ett möte med Saudiarabien, Ryssland och Qatar i mitten av mars.

Dessa länder hade ett möte för ett par veckor sedan där man kom överens om att försöka frysa produktionen vid januari månads nivå. Andra länder har dock hittills inte gått med på motsvarande åtagande där Iran uteslutit en produktionsfrysning och även Irak lär vilja öka produktionen framöver.

“Det är därför oklart exakt vad som kommer att diskuteras vid detta möte”, skriver Commerzbank i en kommentar. Banken tror inte att det kommer att handla om produktionsneddragningar med anledning av att Saudiarabien uteslutit det för bara några dagar sedan.

Rysslands energiminister Alexander Novak sade på torsdagen att ett avtal om att frysa oljeproduktionen måste pågå under minst tolv månader för att ge stöd åt priserna. Han uppgav även att det är möjligt att ha ett möte med Irans oljeminister nästa månad. Iran har dock tidigare sagt att ett sådant avtal är “löjligt”.

Commerzbank pekar dock på att det finns fler tecken på att produktionen kommer att sjunka betydligt i USA. Produktionen i USA minskade med 33.000 fat per dag  under förra veckan, vilket innebär att produktionen fallit med 84.000 fat per dag under de två senaste veckorna, till den lägsta nivån sedan oktober 2015.

Skifferoljeproducenten Whiting meddelade tidigare i veckan att man planerar att upphöra med “fracking” i North Dakota från 1 april och att investeringarna dras ned med 80 procent. Continental Resources har redan stängt sin fracking-aktivitet i Bakken-formationen i North Dakota.

Under fredagskvällen presenterar Baker Hughes ny statistik över antalet aktiva oljeriggar i USA. Antalet har fallit under nio veckor i följd och borrningsaktiviteten är nu på den lägsta nivån sedan december 2009.

“Det är därför klart att USA:s oljeproduktion kommer fortsätta att minska”, skriver Commerzbank.

I eftermiddag väntas USA-statistik över reviderad BNP, privatkonsumtion och inkomster samt reviderat Michigan konsumentförtroendeindex. Baker Hughes presenterar riggstatistiken vid 19.00.

 

 

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.