Väljarna vill inte se ett fortsatt samarbete mellan S och MP

Över hälften av väljarna tycker inte att Socialdemokraternas regeringssamarbetet med Miljöpartiet ska fortsätta. Mest negativa till samarbetet är Alliansen.

Det visar en undersökning som Sifo tagit fram på uppdrag av Svenska Dagbladet.

Väljarna har fått svara på frågan: “Tycker du att Socialdemokraterna ska fortsätta med sitt regeringssamarbete med Miljöpartiet eller tycker du inte det?”.

Av de 1.239 stycken webintervjuer som genomförts mellan den 19-22 december svarade 54 procent att de inte tycker att regeringssamarbetet ska fortsätta, 21 procent att det ska fortsätta och 25 procent uppgav de är tveksamma eller inte vet.

Bland Socialdemokraternas egna väljare är 37 procent av väljarna emot ett fortsatt regeringssamarbete med Miljöpartiet, vilket är fler än de 33 procent som tycker samarbetet ska fortsätta. 30 procent är osäkra eller vet inte.

“Socialdemokraterna verkar inte helt ha kunnat sälja in till sina väljare att detta är ett bra samarbete”, kommenterade Toivo Sjörén, chef för opinionsundersökningarna på Sifo rapporterar SvD.

Mest negativa till ett fortsatt regeringssamarbete med Miljöpartiet är dock Allianspartierna. Av Moderaternas väljare anser 75 procent att Socialdemokraterna inte ska fortsätta sitt regeringssamarbete med Miljöpartier och knappa 3 procent är för.

“Det var inte många år sedan som Alliansen ville hålla dörren öppen för ett samarbete med MP. Det tonläget har förändrats, och generellt lyssnar väljarna på partieliten”, sade Jonas Hinnfors, professor i statsvetenskap vid Göteborgs universitet.

Undersökningen omfattar 1.239 stycken webintervjuer som genomförts mellan den 19-22 december av Sifo, på uppdrag av Svenska Dagbladet. Resultatet presenterades på SvD.se i dag.

 

 

nullnull

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.