Valutaraset gav turistboom

Sydafrikas nedtryckta valuta har gett en skjuts till turistindustrin, trots ökade gränskontroller, skriver Bloomberg.

Den sydafrikanska randen har fallit 31 procent i värde jämfört med dollarn och cirka 25 procent mot den svenska kronan sedan den 1 januari i fjol.

Valutaraset har gjort det betydligt billigare för utländska turister att vistas i Sydafrika. Exempelvis kostar en stor stark runt 25 rand, motsvarande knappt 13 kronor, skriver Bloomberg. Nya siffror från flygplatser och Tullverket i landet visar att de utländska besökarna ökade med 7 procent under jul- och nyårshelgen, jämfört med föregående år.

Den största ökningen står besökare från Mellanöstern för, upp cirka 21 procent under perioden jämfört med året innan. Näst mest ökade antalet asiatiska besökare (15 procent) och det tredje största besökslyftet står människor från Nordamerika för (8 procent).

I maj 2014 införde Sydafrika striktare gränskontroller där resenärer från bland annat Kina, Ryssland och Indien blev tvungna att ansöka om visum för att få komma in i landet. Alla som reser med barn blev samtidigt tvungna att visa upp födelsebevis. Enligt den sydafrikanska regeringen antogs de striktare kontrollerna för att öka den nationella säkerheten och komma tillrätta med människohandel med barn, även kallad trafficking, skriver Bloomberg.

Den politiskt oberoende kontrollenheten SATSA, Southern Africa Tourism Services Association, varnade att skärpningen av gränskontrollerna skulle sänka ekonomin med 7,5 miljarder rand, närmare 4 miljarder kronor, i förlorade intäkter. Siffror från Home Affairs Ministry visar dock det det motsatta. Mellan den 1 och 7 januari i år har antalet utländska besökare ökat med närmare två miljoner jämfört med samma period 2015, skriver Bloomberg.

 

 

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.